AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se sa delegacijom Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA) i tok prilikom rekao da je Vlada Srbije obrazovala interresornu radnu grupu koja je pripremila tekst nacrta zakona o Memorijalnom centru 'Staro Sajmište'.

Ministar je rekao da je potrebno iskoristiti najbolju praksu i naći adekvatno rešenje za Staro Sajmište i naglasio da je to jedan važan i težak zadatak.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Đorđević je istakao zalaganje Republike Srbije u rešavanju višedecenijskog problema o uređenju lokaliteta i osnivanju Memorijalnog centra "Staro Sajmište" i značaju dobre saradnje sa svim zainteresovanim stranama.

Predsedavajući IHRA, ambasador Džordž Santer istakao je da je veoma važno da se započeto što pre završi, te da u tome pruža punu podršku. Kako je rekao, već je prošlo 75 godina, a protekom vremena neke činjenice se mogu zaboraviti ukoliko se ne preduzme ništa po tom pitanju.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar Nenad Nerić, ambasador Džordž Santer, zamenik generalnog sekretara (IHRA) Lenart Aldik, Martina Maške iz Ministarstva obrazovanja Austrije, član raznih tela IHRE i predsedavajuća radne grupe za memorijale i spomenike, Kristijan Vi iz Norveške i Miroslav Zotović iz Ministarstva spoljnih poslova.

Delegacija međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust trenutno u regionu obilazi mesta stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu.

#Holokaust

#Srbija

'