AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo prisustvovali su obeležavanju osamdesete godišnjice od održavanja Beogradske gran pri trke oko Kalemegdana, koja se danas održala u Muzeju automobila u Majke Jevrosime.

Jubilej je uveličao povratak pehara „Kralj Petra II Karađorđevića” koji je prethodnih 80 godina bio u Italiji, a posle pobede najavećeg vozača u istoriji formule Tacija Nuvolarija.

Vesić je istakao da je Velika nagrada Beograda jedan od najlepših događaja koji se desio u srpskoj prestonici u 20 veku.

–Tog 3. septembra 1939. godine, Beograd je bio domaćin trke Formule 1, jedine koja je održana u našem gradu, a koja je organizovana povodom rođendana tadašnjeg prestolonaslednika, kraljevića Petra II Karađorđevića. Ova trka je jedinstvena u svetu automobilizma, a najviše je karakteristična jer je počela u miru, a završila se u ratu. Trka je počela u 14 sati, a Nemačka je u 14.30 sati objavila rat Velikoj Britaniji i Francuskoj. Ispostavilo se da je to jedina trka koja se održala tokom Drugog svetskog rata. Zanimljiva je i po tome što je skoro trećina stanovništva tadašnjeg Beograda prisustvovala trci, kao i po tome što je to poslednji gran pri koji je osvojio najveći vozač svih vremena Taci Nuvolari – podsetio je Vesić.

On se zahvalio prijateljima iz Italije jer se trofej posle 80 godina ponovo našao u Beogradu, kao dokaz prijateljstva dva naroda i podsetio da je to jedini trofej Formule 1 koji je ispisan ćiriličnim pismom.

Foto: Beograd.rs

Takođe je podsetio da se smotrom starih automobila u poslednje dve godine obeležava sećanje na Trku oko Kalemegdana, i dodao da je staza oko Kalemegdana još uvek identična.

–Naša ideja je da se na istom potezu obnovi trka starih automobila i sećanje na trku koja je u istoriji Beograda veoma značajna. Prvi korak ka tom cilju biće vraćanje kocke u Pariskoj i bivšoj Ulici Tadeuša Košćukog, kakva je bila i nekada – istakao je zamenik gradonačelnika.

On je najavio da će se novi Muzej automobila biti premešten ispod Brankovog mosta, u bivšu garažu saveznih organa, te da će biti mnogo veći i reprezentativniji od postojećeg. Vesić se zahvalio Bratislavu Petkoviću na ogromnom energiji i zalaganju da Beograd ima ovakav muzej automobila.

Ambasador Karlo Lo Kašo se zahvalio na inicijativi da se trofej Formule 1 posle 80 godina vrati u Srbiju. On je podsetio da je ova godina veoma značajna za odnose između Italije i Srbije, jer se obeleležava 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, kao i 10 godina strateškog partnerstva.

Događaju je prisustvovao organizator skupa Bratislav Petković, predstavnici diplomatskog kora i Unesko-a, takođe članovi automobilskog društva iz Mantove, kao i poštovaci automobislkog sporta.

#Goran Vesić

'