AKTUELNO

Osamdeset godina od održavanja čuvene trke "Belgrade Grand PrixL" na Kalemegdanu, obeleženo je danas u Muzeju automobila u Beogradu.

Godišnjica trke na kojoj je 3. septembra 1939. pobedio čuveni italijanski vožac Tacio Nuvolari, obeležena je u prisustvu ambasadora Italije u Srbiji Karla Lo Kaša i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo pozdravio je inicijativu za obeležavanje 80. godina od ove trke i istakao je da 2019. godina važna i zbog toga što se proslavlja 140 godina diplomtaskih odnosa između Srbije i Italije, kao i 10 godina strateškog parnerstva ove dve zemlje.

- Kada su mi organizatori ovog događaja rekli da postoji želja da se organizuje ova inicijativa, da trofej koji je Nuvolari osvojio dođe u Beograd, ambasada je u potpunosti podržala. Tacio Nuvolari je vožac kako prošlosti, kao i sadašnjosti, ali i budućnost. On je možda i najbolji vozač, ali je pre svega, pored vožackih sposobnosti imao i ljudske vrednosti. Zahvljujem svim organizatorima - rekao je ambasador Kašo na svečanosti u Muzeju automobila.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da je trka na Kalemegdanu jedan od najlepših događaja koji se desio u 20. veku u Beogradu.

Foto: Beograd.rs

- Tog 3. septembra 1939. godine Beograd je bio domaćim trke formule 1, jedine koja je održana u našem gradu. Ta trka je jedinstvena po mnogo čemu u istoriji automobilizma, možda najviše po tome što je počela u miru, a završila se u Drugom svetskom ratu. Trećina stanovnika tadašnjeg Beograda prisustvovala je trci, bio je to i poslednji Gran Pri koji je osvojio najveći vozač svih vremena Tacio Nuvolari. Zahvalni smo što se ovaj trofej posle 80. godina našao u Beogradu. To je trofej Politike, jedini trofej formule 1 koji je napisan na ćirilici. Mi već dve godine pokušavamo da održavamo sećanje na ovu trku, a ove godine imali smo smotru starih automobila. Naša ideja je da se jednog dana obnovi ta trka, kako bismo na taj način obeležili trku koja je značajna za Beograd - rekao je Vesić.

Vesić je istakao i da će se početkom sledeće godine početi sa sređivanjem prostora ispod Brankovog mosta, nekadašnje garaže saveznih organa, gde će se zajedno nalaziti novi Muzej automobila i Muzej MUP-a Srbije.

- U naredne dve-tri godine imaćemo novi prostor za Muzej automobila koji će biti mnogo veći i reprezentativniji od ovog. To će zaista biti jedan lep prostor i na taj način će ovaj muzej, koji ne bi postojao da nije Brace Petkovića i njegove ogromne enrgije i zalaganja, moći će više građana da ga vidi i da se više manifestacija održava tamo - rekao je Vesić, koji se se zahvalio svima koji su učestovali u organizaciji događaja i dodao da je ovaj događaj još jedan dokaz velikog srpsko-italijanskog prijateljstva.

Direktor "Motor Heritage" Ðorđo Adrijano istakao je da je sa svojim saradnicima uspeo da da doprinos ovoj inicijativi da se organizuje ovaj događaj na opšte zadovoljstvo svih.

U znak sećanja i zahvalnosti Adrijano je Vesiću poklonio kravatu sa motivima trke od pre 80 godina, a samo obeležavanje završeno je otvaranjem šampanjca

#Goran Vesić

'