AKTUELNO

Verovatno se nisu dogovorili oko količine koju mogu da prevoze, pa su ih ocinkarili, kažu sagovornici Pinka.

Samo nedelju dana posle hapšenja trojice srpskih državljana koji su 880 kilograma kokaina švercovali iz Meksika u Evropu, u Los Anđelesu, Sijetlu i Vankuveru uhapšeni su Srbi koji su drogu distribuirali po Kanadi, Australiji i zapadnoj obali Amerike.

Novinar i publicista Marko Lopušina kaže za Novo jutro da su Srbi u tom kriminalnom, svetkom miljeu specijalizovani samo kao prevoznici. Međutim, kako kaže i tu su podeljeni na profesionalnce i amatere, a tu, kaže, postoji granica.

- Mislim da se nisu dogovorili oko količine koju mogu da prevoze. Kada prevoze amateri, kao što su naši sada bili, dozvoljeno je da se prevozi do jedne tone. Preko uglavnom voze profesionalci i to podmornicama – objašnajva Lopušina.

Kako je on ocenio, profeisonalci su ti koji su ocinkarili Srbe koji su moguće pokazali preveliku ambiciju da se bave ovim poslom.

Predrag Peca Jeremić urednik portala Embargo je rekao da svakako ovu akciju treba pohvaliti.

- Siva zona ima osnovni biznis, to je trgovina narkoticima. Nekda se stiže uticaj kao da se narkotici kupuju na kilo na pijaci. To je postao glavni biznis u celom svetu, pa neke zemlje zatvaraju oči – smatra Jeremić.

Kako je naglasio, organizovani kriminal je svakako kontrolisan.

- Te pomorske i okeanske rute je lako kontrolisati. Zavisi od stepena orgaizcaije kriminala. Vole ljude koji nemaju kriminalni dosije – dodao je.

#Kokain

'