AKTUELNO

Zbog toga što je uvredila šaltersku službenicu, jednu našu sugrađanku možda očekuje kazna od 300.000 dinara zbog povrede javnog reda i mira, kao i počinjenog krivičnog dela uvreda kažu advokati za Pink.

Jovanka Zečević, advokat rekla je da se uvreda posmatra kao prekršaj, omalovažavanje i da se u većini slučajeva završi sudskom opomenom.

Foto: TvPink Printscreen

- Milsim da je ovaj slučaj malo pretenciozan, i koliko ja znam u sudskoj praksi nije bilo kazni koje su išle do 300.000 dinara. Uvrede postoje kao krivično delo, iako je nekada veoma teško defnisati šta je uvreda i ko koga tu vređa, kao i na koji način - rekla je Zečević i dodala da je u ovom konkretnom slučaju šalterska službenica svojim vikanjem i snažnom bukom iza šaltera, čak i sama napravila prekršaj remećenja javnog reda i mira.

Aleksandar Radivojević advokat, objašnjava da mi nemamo jasno defnisan prekršaj uvrede, te da je on on je širokog spektra:

Foto: TvPink Printscreen

- Uvreda je bilo koji akt počinjen sa ciljem omalovazavanja osobe. On se može izreći verbalno, to jest rečima, fizički, ako nekome udarite šamar na javnom mestu, u tom slučaju to može biti i laka telesna povreda - reko je Radivojecić i objansio da uvreda pored povrede javnog reda i mira postoji kao posebno krivično delo za koje se goni po krivičnoj tužbi.

On je objasnio da ne možemo abolirati nikoga zato što se službenica na šalteru ponašala neprijatno prema strankama, i da to apsolutno nije opravdanje za uvredu nekoga.

Advokat Nemanja Todorović, navodi da je naš javni diskurs i javni prostor preplavljen uvredama, i da nimalo ne iznenađuje ponašanje ljudi u tom pravcu.

Foto: TvPink Printscreen

- Najbitnije je poznavati kontekst celog događaja kako bismo bismo razumeli slučaj najbolje, pogotovo kada se krivično delo uvreda nije dogodila na javnom mestu – rekao je Todorović i dodao da je u ovom konkretnom slučaju sa šalterskom službenicom, krivično delo uvreda, pošto je izrečeno u javnom prostoru dobija na snazi.

Kako je on objasnio sve je to regulisano zakonom, i da bi zaista trebalo praviti razliku između uvrede prema privatnom licu od uvrede prema nekoj instituciji ili zaposlenom u istoj.

#Napad

#Radnica

#Srbija

'