AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da Grad Beograd počinje izgradnju četiri nova vrića, po jedan u Zemunu, na Novom Beogradu, Čukarici i u Obrenovcu.

Vesić je rekao da je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Grada izabrala izvođače za projektovanje i izgradnju ta četiri nova obdaništa.

Vrtići će se nalaziti u Novogradskoj ulici u Zemunu, na Bežanijskoj kosi na Novom Beogradu, u Filmskom gradu na Čukarici i u Obrenovcu, a u njima će biti mesta za 775 mališana, precizirao je on.

Ukupna vrednost koja će biti ugovorena za projektovanje i izgradnju sva četiri objekta je 775 miliona dinara bruto, a rok za izradu kompletne tehničke dokumentacije i izvođenje radova na pojedinačnim objektima je od 12 do 15 meseci, zavisno od vrtića, istakao je Vesić gostujući na Studiju B.

On je istakao da je Grad početkom ove godine doneo Program izgradnje objekata predškolskog obrazovanja kojim je predviđeno finansiranje i realizacija predškolskih ustanova u gradu, odnosno na opštinama gde postoji potreba za izgradnjom vrtića.

Dodao je da su projektovanje i izgradnja prva četiri objekta odabrani u saradnji sa gradskim opštinama i nadležnim sekretarijatom, kao i i u skladu sa imovinsko-pravnim statusom zemljišta, odnosno stepenom opremljenosti lokacija infrastrukturom neophodnom za funkcionisanje objekata.

Prema Vesićevim rečima, ugovorima za projektovanje i izgradnju realizovaće se tipski objekti po sistemu "ključ u ruke", što će, dodao je, omogućiti da po završetku izgradnje objekti budu potpuno opremljeni i spremni za upotrebu.

- Projektovaće se najefikasnija i najekonomičnija rešenja, tako da će prostor za igru dece biti organizovan u unutrašnjosti parcele, dok će prostorije za boravak dece biti u dvorišnom delu objekta, a prateći sadržaji prema ulici, kako bi se osigurala maksimalna bezbednost - rekao je Vesić.

Dodao je da će objekti biti građeni od kvalitetnih i trajnih materijala koji zadovoljavaju norme za takvu vrstu objekata i koji moraju da budi ekološki ispravni i primenjivi na objektima u kojima borave deca.

Vesić je dodao da je tim programom predviđena izgradnja 17 novih vrtića i dodao da danas u Beogradu u vrtiće ide oko 70.000 dece, dok je samo pet godina ranije broj dece u vrtićima bio skoro duplo manji, kao i da danas roditelji za boravak deteta u vrtiću plaćaju oko 5.500 dinara, dok je pre pet godina plaćano 9.500 dinara.

Dodao je da je, pored toga, Grad već platio skoro dve milijarde dinara roditeljima kojima su nezakonito naplaćivane duplo skuplje naknade za boravak dece u vrtićima od 2008. do 2013. godine.

I pored toga, Grad uspeva da gradi nove vrtiće, zaključio je Vesić.

#Goran Vesić

#Vrtić

#izgradnja

'