AKTUELNO

Situacija je preozbiljna, a najviše zabrinjava to što gore šume u Sibiru.

- Ako svi zajedno ne preduzmemo ozbiljne korake na sprečavanju klimatskih promena, samo metan oslobođen iz večno zaleđene zemlje zbog požara mogao bi da prouzrokuje nesagledive posledice po čovečanstvo - upozorava sociolog i futurolog Milan Nikolić.

- Najviše zabrinjava to što gore šume u Sibiru, milioni hektara. Šume se pale same ili zbog visokih temeratura, a one nikada nisu gorele. Ispod njih u permafrostu - večno zaleđenoj zemlji - skrivena je velika količina metana iz praistorije, a metan 200 puta jače deluje kao gas na stvaranje efekta staklene bašte od CO2 - rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, izbacivanje metana u atmosferu podiglo bi temperaturu do kraja veka u proseku možda i za 10 stepeni. Rastom temperature za samo šest stepeni, tvrdi on, nestala bi polovina biljnih i životinjskih vrsta, rastom za 10 opstale bi samo najupornije vrste, a za 15 stepeni - ne bilo više uslova za poljoprivredu.

- Ako temperatura u proseku poraste za sedam stepeni, lednici se tope, nivo mora raste do 10 metara i mnogi gradovi, Njujork i London, kao i cela Florida, biće pod vodom - kaže on.

Nikolić dodaje da se predviđa da bi na našem prostoru mogla biti pustinja kao u Africi, ali naglašava da postoje načini da se spreče crne prognoze.

- Mogli bismo da se borimo efikasnije protiv zagrevanja platenete ako bi se manje novca trošilo na oružje i ratovanje, otimanje nafte i gasa, kao i fosfatnih goriva, koji su doveli do otopljenja - kaže Nikolić.

Kako ocenjuje, ako bi se za borbu u spasavanju civilizacije i planete izdvajalo više kapitala, moguće bi bilo da se okean poseje gvožđem, pa bi planktoni usisali CO2 i metan.

#Nevreme

#Srbija

#Zemlja

'