AKTUELNO

Najvažnije je ne izlaziti u najtoplijem delu dana.

Lekari Hitne pomoći u Beogradu danas su, zbog temperature koja je dostigla 38. podeok, imali pune ruke posla. Naime, do 18 sati su na javnom mestu imali 50 intervencija.

Dr Danijela Jevtić kaže da su ekipe ukupno imale 140 poziva i da je značajno više njih upućeno u toku dana.

- Danas smo imali mnogo intervencija kod starih osoba koje su, uprkos upozorenju, izlazile u najtoplijem delu dana. Mlade osobe lakše preživljavaju kolaps, za razliku od starih koje često zadobiju i teže povrede glave, ili čak prelom kuka, nogu i ostalih delova tela – navela je za Pink dr Jevtić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prvi znaci upozorenja su, kako kaže, potiljačna glavobolja, nesvestica, nejasan vid, zujanje u ušima, ubrzan srčani rad, aritmije, mučnina i gubitak svesti.

Kaže da sugrađani greše kada iz kuća izlaze gladni, pregrejani, nerehidrirani i u najtoplijem delu dana.

Neophodna je dovoljna količina tečnosti, pri čemu ne mislim na kafu i alkohol, koji dehidriraju čoveka, već na prirodne sokove, voće i povrće. Potrebno je i da odeća bude svetla, da ruke budu pokrivene, a glava zaštićena, te da aktivnosti budu relaksirajuće i opuštajuće, a ne intenzivne i iscrpljujuće – kaže doktorka.

Dodaje da, sudeći prema iskustvu, oni koji su imali određene intervencije na srcu ili kukovima forsiraju određene aktivnosti, jer se bolje osećaju, ali ističe da postoje određena ograničenja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Čak smo danas imali slučaj pada sa merdevina čoveka koji je ima zamenjena oba kuka – kaže dr Jevtić, posebno apelujući na učesnike u saobraćaju da budu pribrani, koncentrisani i odmorni.

#Hitna pomoć

'