AKTUELNO

Ministar je podsetio da je samo prihvatanjem trgovinskih lanaca da naplate plastične kesa smanjilo njihovu upotrebu i do 80 odsto.

Grad Beograd će od sledeće godine potpuno zabraniti korišćenje plastičnih kesa, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan pozdravio je odluku i pozvao druge lokalne samouprave da slede Beograd, ali, s druge strane, iz Privredne komore Srbije (PKS) kažu da će ta mera uticati na sudbinu 150 preduzeća u Srbiji koja se time bave.

- Potpuno podržavam odluku Beograda i pozivam druge lokalne samouprave da se ozbiljno i na ovaj način efektno pozabave ovim problemom kao što to i Beograd čini - rekao je Trivan Tanjugu.

Podsetio je da je samo prihvatanjem trgovinskih lanaca da naplate plastične kesa smanjilo njihovu upotrebu i do 80 odsto.

On kaže da je beogradska odluka jedan od primera gde će se vrlo efektno pokazati kako se lako i brzo mogu doneti efikasne mere za zaštitu životne sredine i dodao da je ona rezultat saradnje ministarstva koje kroz zakon o glavnog gradu dalo priliku Beogradu za ovakvu odluku.

- Beograd je perjanica kad je u pitanju zaštita životne sredine u našoj zemlji, a u mnogim stvarima i u regionu - ocenio je ministar.

Foto: Media Centar Beograd

Sekretar Udruženja za hemijsku i gumarsku industriju i industriju nemetala pri PKS Dragan Stevanović navodi da u Srbiji trenutno postoji oko 150 proizvođača plastičnih kesa koji zapošljavaju oko 2.000 radnika. Ocenio je da će mera zabrane plastičnih kesa u Beogradu, koje je najveće tržište, sigurno uticati na smanjenje proizvodnje, kao i da će se odraziti na njihovo poslovanje.

- Proizvodnja kesa je ove godine pala za 39,7 odsto u odnosu na prošlu godinu zbog najavljenih mera, ali i zbog naplate kesa u velikim supermarketima - kazao je Stevanović Tanjugu.

Kaže da za preduzeća koja se bave proizvodnjom plastičnih kesa nema alternative, te će ona, ako se zabrani korišćenje kesa u celoj zemlji, stati sa proizvodnjom. Jedini način da održe svoje poslovanje, navodi Stevanović, jeste izvoz u Evropsku uniju, jer, objašnjava, oni nemaju zabranu upotrebu kesa, već organičeno korišćenje.

- U EU imaju ograničenje korišćenja pojedinih kesa, a to su kese od 15 do 50 mikrona, tako da su najtanje kese ostale bez ograničenja, kao i debele kese za višekratnu upotrebu - naveo je Stevanović i istakao da više od 80 odsto naših proizvođača plastičnih kesa već izvozi u EU.

Evropska unija donela je meru kojom se pojedine vrste plastike za jednokratnu upotrebu, poput slamki i pribora za jelo, zabranjuju od 2021. godine, a ministar Trivan kaže da Ministarstvo prati sve preporuke EU.

- Mi smo spremni da to primenimo kod nas u Srbiji, a do kraja ove godine pozabavićemo se promišljanjem kako to da izvedemo, dok ćemo sledeće godine najaviti mere za izbacivanje jednokratne plastike - rekao je on.

Stevanović kaže da je sve to deo Strategije EU za smanjenje plastičnog otpada do 2030. godine, kojom su, navodi on, predviđena ograničenja u primeni plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, smanjenje neke vrste plastike, kao i mere za smanjenje plastičnog otpada u moru.

Osim cilja da se smanji plastika, a najpre ona za jednokratnu upotrebu, Stevanović kaže da je državama EU predloženo da donesu plan kojim će biti obuhvaćena i alternativna rešenja kako ne bi bila ugrožena privredna proizvodnja.

#Goran Trivan

'