AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je kao sraman najnoviji pokušaj Hrvatske da prisvoji jednog od najvećih svetskih naučnika - Srbina Nikolu Teslu.

On je naveo niz detalja iz Tesline biografije, počevši od toga da je on rođen 1856. godine u Vojnoj Krajini u Austrijskom carstvu u porodici pravoslavnog sveštenika i kršten u pravoslavnoj Crkvi Svetog Petra i Pavla u Smiljanu.

- Dobro je poznato da je Vojna Krajina bila jedna od pokrajina u Austrijskom carstvu koja je u velikoj većini naseljena Srbima i koja je do njenog ukidanja 1881. godine bila pod direktnom austrijskom upravom. Vojna Krajina u vreme Teslinog rođenja nema nikakve veze sa Hrvatskom, niti može u bilo kojoj varijanti biti zemlja najvećeg srpskog genija. Jasno je da je Nikola Tesla srpski, a nikako hrvatski naučnik - rekao je Linta.

On je ukazao da je navodna izjava Nikole Tesle da se ponosi svojim srpskim poreklom i svojom hrvatskom domovinom običan falsifikat i izmišljotina komunističkih vlasti posle završetka rata, saopšteno je iz Saveza Srba regiona.

Foto: Wikipedia

- Potrebno je naglasiti da krajiški Srbi koriste reč "otadžbina" a ne "domovina". Dakle, moguća Teslina izjava bi bila "Ponosim se svojim srpskim rodom i Krajinom kao otadžbinom" - ukazao je Linta.

On je naveo da je Tesla bio dobro informisan o masovnim ustaškim zločinima i tim da su u njegovom rodnom Smiljanu i okolini na Svetog Iliju 2. avgusta 1941. godine Hrvati katolici poklali 506 Srba u samo jednom danu, od čega 27 novorođenčadi i 127 dece do 15 godina.

- Čak je 91 član porodice Tesla ubijen u NDH, a 14 njih stradalo je u fabrici smrti Jasenovac. Tesla je kao pravoslavni Srbin sigurno bio u šoku i nije mogao da pređe preko toga i mnogih drugih masovnih zločina nad njegovim sunarodnicima - zaključio je Linta.

Pročitajte još: HRVATSKO VEČITO SVOJATANJE Nikole Tesle, iako u CELOM svetu znaju da je SRBIN! Jedan u nizu SKANDALA U HRVATSKOM VRHU! (FOTO + VIDEO)

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#Nikola Tesla

'