AKTUELNO

Lajmska bolest je infekcija karakrteristična za proleće, leto i početak jeseni, i u tim preriodima treba obratiti posebnu pažnju pogotovo ako se boravi u prirodi, jer krpelji koji prenose ovu bolest borave i na travi i na drveću

- Krpelji su nosioci bakterije borrelia burdorferi koja kod ljudi izaziva multisistemska infektivna bolest koju znamokj kao "Lajmska bolest". To ne znači da će svaki ujed krpelja inficirati čoveka lajmskom bolešću, pošto nisu svi zaraženi ovom bakrterijom - rekao je doktor Nenad Zec i dodao da se procenjuje da je na teritoriji Beograda od 10 do 25 odsto krpelja zaraženo ovom bakterijom.

Foto: Pixabay.com

Kako kaže, tegobe se ispoljabvajau nakon sedam do deset dana inkubacionog perioda, najpre u vidu promena na koži, kako bolest napreduje tako će izazavati tegobe u centralnom i perifernom nervnom sistemu, na srcu, kao i na zglobovima.

- Svim ovim tegobama prethode nespecifični simptomi zapaljenja, odnosno povišena temperatura, mlakasalost, zamaranje, bolovi u mišićima - objasnio je zec i pridodao da je najtipičnija promena ona na koži koja se manifestuje u vidu okruglih crvenih površina koje menjaju bolju i mesto, i mogu biti u prečniku i do 15 centimetara - objansio je Zec.

Ako zaraženi krpelj zakačen za kožu provede više od 24 sata povećava se verovatnoća da će do lajmske bolesti doći

Prema njegovim rečima, lajmska bolest se leči antibioticima, pošto je u pitnaju bakterija, međutim oni se piju tek kada se ispolje simprtomi lajmske bolesti, dok lečenje, u zavisnoti od napredovanja bolesti traje od dve do šest nedleja.

Foto: Pixabay.com

- Osobama se savetuje nošenje kačketa ili šešira sa širim obodom, majice sa dugim rukavima, pantlaone sa dužim nogavicama, pregledanje kože posle svakog boravka u prirodi, ali postoje i repelenti odnosno hemijske materije koje terjau krpelje - zaključio je Zec i naglasio da bi bilo najbolje da se po primećivanju krpelja ode u bilo koju zdravstvenu ustanovu gde bi stručno lice izvršilo bezbedno uklanjane krpelja pincetom.

#Krpelj

'