AKTUELNO

Otkriše genijalci kako je Dunav zagađen fekalijama. Pa naravno da jeste kada u ovoj zemlji nikada, nijedna vlast nije pokušala da izgradi jednu fabriku za preradu otpadnih voda. Nisu o tome čak ni razmišljali. I zato se Dunav, a i Sava kao i svaka druga naša reka pune fekalijama ne samo u Beogradu već i u svim drugim gradovima koji se nalaze na obalama, napisao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na Fejsbuku.

Razlika je u tome, kako kaže, što je Beograd najveći pa samim tim posle Beograda Dunav je najzagađeniji.

Samo u Beogradu imamo direktnih preko 120 ispusta kanalizacije u Dunav i oko 100 ispusta u Savu. Trećina grada nema kanalizaciju, ali još je veći problem što otpadne vode iz postojeće kanalizacije odlaze direktno u naše reke. Kada smo pobedili na izborima 2014. godine u Beogradu nismo zatekli nijedan jedini plan o izgradnji fabrika za preradu otpadnih voda. Ne samo da nije bilo planova nego nije bilo i urbanističkih planova koji bi stvorili pretpostavku za izgradnju fabrika, objasnio je Vesić.

-A da izgradimo pet neophodnih fabrika, od koji je najveća Veliko selo koja pokriva podučje na kome živi oko 1,5 miliona ljudi, treba nam oko milijardu evra. Ali zato je Đilas jedno pola milijarde evra potrošio na most na Adi i zadužio Beograd za 1,2 milijarde evra. Nije mu palo napamet da se bavi otpadnim vodama jer to narod ne vidi, pa nije mogao da ima političku korist od toga. To se zove estradno vođenje politike. Za razliku od njega mi smo, g. Mali i ja, od 2014. godine radili na ovom problemu, iako ne donosi političke poene, i stvorili pretpostavke da se započne izgradnja prve fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu - kaže on.

Prvu fazu, vrednu 285 miliona evra, koju grade kineska kompanija CMEK i francuska kompanija Veolija platiće Vlada Republike Srbije kao pomoć Beogradu. Izgradnju počinjemo na jesen ove godine, jer je potpisan ugovor. Potom sledi druga faza, jer kompletna fabrika će koštati oko 600 miliona evra, najavio je Vesić.

-U međuvremenu projektujemo drugu fabriku za preradu otpadnih voda u Batajnici, a sa nekoliko banaka pregovaramo o projektovanju i izgradnji treće fabrike za preradu otpadnih voda u Ostružnici. Sledeće godine počinje izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava za koju Grad Beograd uzima kredit od 35 miliona evra od Evropske investicione banke, a sami ćemo platiti 13 miliona evra. U okviru projekta izgradnje kanalizacije predviđena je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, jednog od više desetina koje ćemo da izgradimo po čitavom Beogradu - navodi se u Vesićevom tekstu na Fejsbuku.

Predsednik Vučić je najavio, kaže VEsić, da će Vlada Republike Srbije u okviru novog nacionalnog investicionog plana pomoći izgradnju kanalizacije ne samo u Beogradu, pa očekujemo da ćemo neke od ovih projekata finansirati na ovaj način. Tako se ponaša odgovorna vlast koja ne razmišlja samo o svom rejtingu već o realnim potrebama građana. Ne kao naši prethodnici koje otpadne vode nisu intersovale. Istine radi, treba reći ni da Evropska unija koja veoma dobro zna kakav je problem zagađenje Dunava, jer je Srbija jedina zemlja koja nije članica Unije a koja se nalazi na ovoj reci, nije pokazala bilo kakvo interesovanje da pomogne Srbiji da reši ovaj problem.

-A zagađenje Dunava nije samo srpski problem već i evropski. Izgleda da će Srbija sama morati da rešava ovaj problem i mi to treba da uradimo zbog nas, ali te packe poput ove da zagađujemo Dunav, a pri tom nam se ne nudi ni evro pomoći da rešimo problem, nisu nimalo korektne - zaključuje Vesić.

#Dunav

#Goran Vesić

'