AKTUELNO

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je njihov Tim za borbu protiv krivolova u toku noći 9. na 10. avgust 2019. otkrio tri slučaja nezakonitog lova prepelica u okolini Sremske Mitrovice.

U nelegalnom lovu su korišćene elektronske vabilice za prepelice, koje su zakonom zabranjene i okarakterisane kao sredstvo za masovno uništavanje divljači.Uz asistenciju policije, na jednoj od tri lokacije u ataru sela Veliki Radinci u nezakonitom lovu pronadjen je izvesni M. K. iz Sremske Mitrovice, navodi se u saopštenju.

Policijska patrola je kod osumnjičenog pronašla 3 krivolovljene prepelice, obavila uvidjaj i zaplenila elektronsku vabilicu.

Pored toga što se sumnja da je koristio za lov nedozvoljena sredstva, on je zatečen sam, pa se ssumnja da je načinio još jedan prekršaj jer je lov sitne divljači, u koje se ubraja i prepelica, dozvoljen jedino u grupi lovaca koja ima najmanje tri člana.

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ogorčeni su jer nadležna šumarsko-lovna inspekcija godinama ne sprovodi kontrole korisnika lovišta i pored saznanja da je krivolov prepelica široko rasprostranjen, navedeno je u saopštenju.

Ovi novi otkriveni slučajevi, napomenuto je, potvrdili su ranija saznanja da se prepelice masovno krivolove, a da je usled toga njima brojnost značajno opala i da bi trajna zabrana lova na ovu vrstu ptice selice bila jedino rešenje.

#ptica

'