AKTUELNO

Tesla, koji je na Vikipediji na engleskom jeziku predstavljen kao srpsko-američki naučnik, naći će se u društvu hrvatskih naučnika i inovatora.

Na Svetskoj izložbi Dubai EXPO naredne godine, Hrvatska planira da, kao jednu od svojih najistaknutijih ličnosti, predstavi srpskog naučnika Nikolu Teslu!

Tesla, koji je na Vikipediji na engleskom jeziku predstavljen kao srpsko-američki naučnik, naći će se u društvu hrvatskih naučnika i inovatora, kao što su pronalazač iz 16. veka Faust Vrančić, ali i, po nedavnim procenama najbogatiji Hrvat, Mate Rimac, inovator i vlasnik kompanije Rimac automobili.

Arhitekta koje je osmislio hrvatski štand Ante Vrban rekao je da će posetioci, pored ostalog, moći da uživaju u kulturi, umetnosti, nauci, inovacijama i sportu Hrvatske, a da će jedan deo paviljona biti posvećen i velikim hrvatskim naučnicima.

Nabrajajući iste, u svoju listu uvrstio je i Nikolu Teslu.

Foto: Wikipedia

Svojatanje srpskog naučnika od strane Hrvatske nije ništa novo, a pored svih činjenica koje govore u prilog tome da je on zaista naš naučnik, svojatanje se nastavlja. Direktorka Muzeja Nikole Tesle u Beogradu Ivona Jevtić prokomentarisala je poslednji slučaj njegovog neutemeljenog prisvajanja.

- Nesporno je da je Nikola Tesla bio Srbin. Potiče iz pravoslavne svešteničke porodice. Otac Milutin je bio sveštenik SPC. Kada krenete u posetu rodnoj kući slavnog genija u Smiljanu, prvo što ćete videti jeste pravoslavna crkva pored njegove kuće. Sva Teslina lična zaostavština se nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu i predmet je interesovanja brojnih posetilaca iz celog sveta – kaže za Pink.rs Jevtićeva.

Foto: Muzej Nikole Tesle

#Hrvatska

#Nikola Tesla

'