AKTUELNO

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković skrenula je pažnju javnosti da u 2019. godini već ima 16 žrtava nasilja ženskog pola i 11 muškog.

- Problematika nasilja u porodici u Srbiji ne razlikuje se puno od porodičnog nasilja u drugim zemljama Evrope i sveta. Svi se bave ovom problematikom i do sada niko nije uspeo da reši ovaj problem - navela je Popović Ivković u Novom jutru TV Pink.

Nju zabrinjava činjenica iz 2018. godine, kada su ubijene 34 žene, a 15 počinioca tih zločina već se teretilo za izvršenje nekog krivičnog dela.

Foto: TvPink Printscreen

- To nisu fini momci iz našeg komšiluka, među njima ima i psihički obolelih lica. U 27 slučajeva nije bilo prijave nasilja u porodici. Ja razumem žrtvu da trpi i nema snage da prijavi nasilje, ali ne razumem članove porodice, prijatelje, a sigurna sam da neko ima saznanja o tom nasilju - kazala je Popović Ivković.

Kako dodaje, počinioci tih zločina ne birju sredstva, oni ubijaju maljem, fizičkom snagom, noževima.

- Sada imate jedan ili dva slučaja da je upotrebljeno vatreno oružje. To govori da je počinilac doneo odluku, da hoće da ubije i niko ga u tome ne može sprečiti - smatra Popović Ivković.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njenim rečima, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je preventivni zakon i treba da spreči nasilje.

- Apelujem na građane i molim ih da ukoliko imaju saznanja da se bilo gde događa bilo koje nasilje da slobodno to prijave policiji. Postoji mogućnost anonimne prijave. Pomozite policiji da sprečimo da se izgubi život koji je dragocen - naglasila je Popović Ivković.

Više o ovoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Biljana Popović Ivković

#Porodično nasilje

'