AKTUELNO

Od početka godine u Srbiji od udara groma stradalo je deset osoba. Statistika pokazuje da su ovoga gromovi čašći nego inače, a stručnjaci upozoravaju da će ih u budućnosti biti još više.

Sedmogodišnji dečak stradao je dok je uplašen zbog nevremena, tražio zaštitu od groma. U potrazi za skloništem, njega je udario grom, a nekoliko trenutaka kasnije podlegao je povredama.

Sve se dogodilo u blizini porodične kuće, gde je živeo sa roditeljima, sestrama i bratom. Nažalost ovaj slučaj nije usamnjen.

Pre nekoliko dana jednoj porodici iz okoline Jagodine zbog udara groma, potpuno je izgorela kuća, dok je u okolini Valjeva stradalo devet grla ovaca.

Strunjaci kažu da je grmljavina prvi znak da je oblak koji proizvodi munju iznad nas, zbog čega se odmah treba skloniti sa otvorenog prostora.

Prof.dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta, rekao je da je najvažnije da budemo u nekom zatvorenom objektu, da to ne bude neki polu-otvoreni objekat, jer smo u zatvorenom prostoru ipak najzaštićeniji.

Foto: TvPink Printscreen

- Ukoliko smo na otvorenom prostoru, ukoliko nam je blizu auto, dobro je otići u automobil dok ne prođe oluja – rekao je Đurđević.

Đurđević savetuje posebno poljoprivrednicima da kada grmi budu obavezno u gumenim čizmama, jer ukoliko i dođe do udara groma, kako kaže, negativni efekti su manji i veće su šanse da prođemo sa manjim povredama.

Iako mnogi smatraju da je mobilni telefon opasno koristiti kada grmi, stručnjaci kažu da je fiksni ipak mnogo rizičniji.

- Signal se prenosi kroz žicu, tako da je fiksni telefon još jedna potencijalno opasan predmet za udar groma – rekao je Đurđević.

#Grom

#Nevreme

'