AKTUELNO

Mali maturanti pokazali su najveće ineresovanje za gimnazije, posebno za specijalizovana IT odeljenja, ugostiteljske i medicinske, škole dok je za pravne, ekonomske i geološke škole bilo manje interesovanje.

- IT gimnazije su svakako hit. Država najzad pokušava da balansira između upisa u srednje škole i na fakultete i potreba privrede. Dualni profili su svi upisani, to je 7.400 đaka, možda i više. Za Vazduhoplovnu akademiju je interesovanje bilo 10:1. Ugostiteljske škole su uvek bile tražene, kuvari, medicinske škole, zubotehničke, turističke… - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević gostujući na TV Pink.

On je najavio da će se raditi na redizajniranju programa za škole i smerove za koje su maturanti pokazali manje interesovanje.

Šarčević kaže da su rezultati na završnom ispitu bili kao i prethodnih godina, ali da je matematika za nijansu bolje urađena.

- To je bilo svesno malo popuštanje zbog stresa koji su maturanti doživeli. Deca su pokazala da su spremna. Loše bi bilo da se to nije uradilo jer bi oni koji su lakše došli do ocena ugrozili one koji su bolje učili. Zbog toga i postoji taj dvojni odnos – rekao je Šarčević.

Kako je rekao, oko 86 odsto đaka je raspoređeno po jednoj od tri želje. Šarčević je objasnio da se obrazovni sistem menja i da se ide ka eksternom ocenjivanju koje će biti pravednije za sve.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ima škola koje drže do kriterijuma, nije ni u svakoj smeni isto, to zavisi od profesora, od pritiska roditelja...Još uvek smo u sitemu kada se juri ocena, a treba da stvorimo sistem u kome se juri znanje, a ocena će doći samo kao rezultat. Naučili smo se na neke sisteme gde možemo da utičemo bočno. Meni se od juče usijao telefon od onih kreativnih koji pokušavaju preko veze da upišu srednju školu - rekao je ministar.

Kako je naveo da nastavnik će morati da nauči đaka koji ima kapaciteta za pet, a koliko je uspeo u tome to će morati da potvrdi i neko sa strane.

- Profesor će morati više da voli đake i da bude bolje plaćen i to mora da se desi vrlo brzo jer će nam se sistem urušiti – naveo je Šarčević i dodao da će nastavnici imati potpuno autonomiju po pitanju izbora metoda i oblika rada na času.

To što od 69.388 učenika koji su završili osnovnu školu oko 4.000 nije želelo da nastavi školovanje smatra dobri rezultatom jer je osipanje smanjeno na 7,5 odsto.

- Osipanje je bilo 15 odsto, a sada je 7,5 odsto. Uveli smo i kraće dualne modele od dve godine koji treba da smanje to osipanje – rekao je Šarčević i ukazao da ćemo kada odlučimo da uvedemo obavezno srednje obrazovanje morati da izmenimo ustav.

#Mladen Šarčević

'