AKTUELNO

Deca bez roditeljskog staranja i sa posebnim potrebama, njih 41, krenula su danas put Rudnika.

Nakon što je 80 mališana iz Zvečanske ispratio na more u Bijelu, vlasnik kompanije Pink International Željko Mitrović, obradovao je još 41 dete bez roditeljskog staranja, koja su uz suze radosnice i zagrljaje danas krenula na Rudnik.

Pročitajte još: Mališani iz Zvečanske večeras kreću put Crne Gore! Željko Mitrović 12. godinu zaredom šalje decu u Bijelu: SVAKI NJIHOV OSMEH IZAZIVA U MENI POSEBNU RADOST (FOTO+VIDEO)

- Ovo je drugi deo akcije i danas ispraćamo decu koja kreću na Rudnik. Reč je o deci sa posebnim potrebama. Mnogo je emocija i nadam se da barem malo uspevamo u tome da njihove živote i sudbine učinimo veselijima i srećnijima – rekao je Mitrović.

Foto: RTV Pink

Plemeniti gest i želja da se pomogne deci bez roditeljskog staranja već je postala tradicija, budući da se ova akcija održava već 12. godinu zaredom.

- Decu iz šest različitih beogradskih domova poslali smo ove godine na letovanje i na planinu, sledeće godine planiramo da akciju proširimo na celu Srbiju, a samim tim u istu ćemo uključiti još nekoliko stotina mališana. Verujem da ćemo već sledeće godine uspeti da se organizujemo tako da možemo da decu bez roditeljskog staranja i sa posebnim potrebama iz cele Srbije šaljemo i na more i na planinu – rekao je Mitrović.

Foto: TvPink Printscreen

U planu je, kaže, i niz drugih akcija:

Osnovaćemo fondaciju koja će stipendirati pojedine od njih, a u planu je i niz drugih akcija koje podrazumevaju stalnu brigu i pomoć. Država ne može sve sama i društvena zajednica mora da vodi brigu o svim kategorijama, ne samo o deci, ali o ugroženijoj deci posebno – rekao je on.

Foto: TvPink Printscreen

Ovo je velika stvar za decu na čijim licima nijedna emocija ne može da se sakrije, kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, a kako država ne može da pomogne svoj deci, ovakvi humani potezi, kaže, mnogo znače.

- Videli ste i sami izraze na njihovim licima. Sama promena okoline za njih je suštinski važna. Možda oni sami nisu toliko svesni ove činjenice, koliko je svestan njihov organizam koji trpi pozitivnu promenu. Svakako sa Željkom imamo mnogo planova i on već sada vidi mnoge stvari koje može da učini za ovu decu i verujem da ćemo zajedno moći da učinimo mnogo – rekao je ministar Đorđević.

Foto: TvPink Printscreen

Direktor Centra u Zvečanskoj Zoran Milačić kaže da je Željko Mitrović u ovoj ustanovi u 2019. godini podržao značajan projekat za porodice i decu sa smetnjama u razvoju na ranom uzrastu.

- Otvorili smo još 2013. dnevni telefonski centar koji smo simbolično nazvali „Impuls“, jer daje energiju porodicama da istraju sa problemima koje njihova deca imaju, a pomaže im i da razumeju da nisu sami i da neko brine o njima – rekao je Milačić za Pink.

#Željko Mitrović

'