AKTUELNO

Pratite uputstvo!

Frank Abanale, jedan od najpoznatijih prevaranata na svetu, prema čijem je životu snimljen film "Catch Me If You Can" s Leonardom DiCapriom, danas je jedan od sigurnosnih konsultanata koji američkoj vladi pomaže da ulovi druge prevarante. O tome kako se možete zaštititi od prevara napisao je i knjigu sličnog naslova "Scam Me If You Can", a sad je otkrio koja su dva podatka dovoljna hakerima da vam ukradu identitet ako ih objavite na Fejsbuku, piše Index.hr.

- Ako ste na Feksbuku morate zapamtiti da ove dve stvari nikad ne otkrivate: mesto i datum rođenja. U 98 posto slučajeva to je dovoljno da vam neko ukrade identitet. Samo te dve informacije - otkriva Frank.

U svojoj knjizi je otkrio pet osnovnih pravila kojih se morate držati kako biste se zaštitili na internetu.

1. Zaštitite svoj identitet

Čim vam neko zatraži privatne ili financijske informacije, zastanite i prvo proverite ko je osoba s kojom imate posla.

2. Osigurajte svoje financije

Ne verujte nikome ko tvrdi da vam može garantovati zaradu od ulaganja. Niko vam ne može garantovati rezultate investiranja.

Foto: Pixabay.com

3. Ne oslanjajte se na digitalno

Nemojte sve svoje lične informacije držati u jednom klaudu ili na jednom laptopu. Čuvajte isprintane primerke dokumenata ili ih sačuvajte na spoljnu memoriju.

4. Pripazite na telefonske pozive

Ako ne prepoznajete broj s kojeg vas neko zove, nemojte se javljati. Ako se ipak javite, pripazite što pričate jer se poziv možda snima. Ako ćutite, velika je verovatnoća da će osoba koja zove jednostavno sklopiti telefon.

5. Čuvajte se na aplikacijama za upoznavanje

Uverite se da je osoba s kojom razgovarate preko aplikacija za upoznavanje stvarna. Proverite njenu lokaciju i gde je zaposlena te potražite njene fotografije na internetu.

#Fejsbuk

'