AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je danas Adu Ciganliju i tom prilikom najavio projekte koji bi u narednom periodu trebalo da poboljšaju ponudu, promene koncept i doprinesu boljem kvalitetu ponude najvećeg beogradskog izletišta.

Radojičić je sa direktorom JP „Ada Ciganlija” Robertom Đukićem obišao veći deo kompleksa Ade Ciganlije i uverio se da nekoliko dana uoči završetka kupališne sezone na "beogradskom moru” sve funkcioniše besprekorno.

Foto: Beograd.rs

– Ada Ciganlija nije samo omiljeno beogradsko izletište već i jedan od najvećih rekreativno-sportskih centara i ekološka oaza našeg grada. Za nama je još jedna uspešna sezona, tokom koje je Adu posetilo oko 2,5 miliona posetilaca, a u najposećenijim danima ovde je boravilo oko 200.000 ljudi – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd u narednom periodu planira značajno da unapredi ponudu Ade Ciganlije, kao i da je u tu svrhu pripremljeno nekoliko značajnih projekata.

– Novi koncept trebalo bi da napravi promenu u smislu da Ada Ciganlija bude aktuelna tokom čitave godine, kao i da ponuda po pitanju sportske infrastrukture bude još brojnija i kvalitetnija. Takođe, želimo da ovo bude mesto porodičnog okupljanja i da sadržaji budu namenjeni svim uzrastima. To je način na koji ćemo promovisati zdrav život, ali i porodične vrednosti. U saradnji sa Ministarstvom turizma, trgovine i telekomunikacija, na konkursu za dodelu subvencija za razvoj turističkih potencijala dobijena su sredstva za realizaciju projekta izgradnje trim-staze sa tartan podlogom u blizini kružnog toka na Adi Ciganliji, a vrednost projekta je 15 miliona dinara – rekao je Radojičić.

Osim toga, on je dodao da će biti realizovan projekat izmeštanja ulazne rampe unutar Ade Ciganlije za 105 metara i proširenja ulaznih i izlaznih kapaciteta, čime će umnogome biti umanjene gužve.

Foto: Beograd.rs

– Rekonstruisana rampa imaće tri ulazne i dve izlazne trake, čime će protok saobraćaja biti značajno brži. Takođe će biti obavljena rekonstrukcija i sanacija igrališta za fudbal. Taj projekat je vredan 7,2 miliona dinara, od kojih je šest miliona obezbedilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a ostatak Grad Beograd. Želimo takođe da obezbedimo iste uslove za sve posetioce, uključujući i ljude sa posebnim potrebama. Posebno mi je važno što se pravi dečje igralište prilagođeno deci sa posebnim potrebama, a taj projekat se radi u saradnji sa UNICEF-om – dodao je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da je u planu i rekonstrukcija kružnog toka kako bi se omogućio bolji protok vozila, kao i izgradnja fontane.

Foto: Beograd.rs

– Konačno, planira se i izgradnja plutajućeg montažnog objekta na vodi – plutajućeg doka kao nove turističke atrkacije i jednog od prepoznatljivih simbola Ade Ciganlije, koji će služiti za odmor, relaksaciju i fotografisanje posetilaca – zaključio je Radojičić.

Direktor JP „Ada Ciganlija” Robert Đukić zahvalio je gradonačelniku na poseti i ulaganjima koje grad realizuje i naglasio da je proširenje ulazno-izalzne rampe izuzetno značajno ne samo za Adu Ciganliju već i za Radničku ulicu, u kojoj se stvaraju gužve delom i zbog sporijeg ulaska vozila u kompleks Ade Ciganlije. Đukić je dodao da bi u budućnosti trebalo da se radi i na proširenju Makiškog puta, kako bi se smanjile saobraćajne gužve sa Makiške strane.

#Zoran Radojičić

'