AKTUELNO

Vrhovni sud u Skoplju potvrdio je rešenje Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni uslovi za izručenju Tomora Morine Republici Srbiji.

U obrazloženju se navodi da je Tomor Morina državljanin Kosova i Velike Britanije, a ne Srbije, te da je krivično delo za koje se tereti počinjeno na teritoriji Republike Kosovo koje je pod upravom Ujedinjenih Nacija prema rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 iz 10. juna 1999. godine.

Takođe u obrazloženju se navodi da je Kosovo nezavisno od 2008. godine, kao i da Republika Severna Makedonija priznaje tu nezavisnost.

- Sud se slaže sa ocenom Krivičnog veča Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni zakonski preduslovi za ekstradiciju Tomora Morine koji su predviđeni sa odredbama Evropske konvencije o ektradiciji, Sporazuma između Srbije i Makedonije o ekstradiciji, kao i člana 52 Zakona o međunarodnoj saradnji u krivičnoj materiji zato što Morina nije državljanin Srbije odnosno države koja zahteva njegovo izručenje, već Republike Kosova, kao i zbog činjenice da krivično delo za koje se tereti je počinjeno na teritoriji Kosovo 1999. godine - navodi se u rešenju Vrhovnog suda Severne Makedonije.

Rešenje Vrhovnog suda će biti dostavljeno Ministrastvu pravde koje donosi konačnu odluku o ekstradiciji.

U rešenju Vrhovnog suda nije navedeno ostaje li Morina u pritvoru do odluke ministra pravde.

#severna makedonija

'