AKTUELNO

Velika srpska glumica Milena Dravić preminula je noćas u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini.

Milena se tamo nalazila na lečenju, poslednjih dana joj je bilo loše, lekari su sve pokušali, ali nije bilo spasa. Pre dve i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću.

Ovog leta je boravila u Puli i na Paliću gde je promovisana monografija o njoj. Jedna je od najvećih glumica koje su Srbija i Jugoslavija imali.

Foto: Tanjug

Biografija:

Milena Dravić (Beograd, 5. oktobar 1940 -14. oktobar 2018) bila je jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica. Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja. Filmska, pozorišna i televizijska glumica, slovi za najveću divu na prostoru bivše Jugoslavije. Odigrala je dvadeset pozorišnih uloga u predstavama raznih pozorišnih produkcija od kojih su mnoge višestruko nagrađivane a neke igrane i po više od petnaest godina, i po IMDb-u 159 filmskih iI TV rola. Četiri i po decenije bila je u braku sa glumcem Draganom Nikolićem (1971 – 2016), od 1967 do 1969 sa rediteljem Vojislavom Kokanom Rakonjcem (1935-1969) i 1960/61 u kratkotrajnoj bračnoj zajednici sa rediteljem Mladomirom Purišom Đorđevićem. Na ovim prostorima jedini je dobitnik glumačke nagrade na prestižnom Kanskom festivalu, koja joj je pripala za ulogu u filmu "Poseban Tretman" Gorana Paskaljevića po scenariju Duška Kovačevića. Dobitnik je niza najprestižnijih nagrada među kojima su “Zlatna ruža” na Festivalu u Veneciji, “Zlatna Haridba” na festival u Taormini , “Zlatni laćeno” u Avelinu, više Zlatnih I Srebrnih Arena na Pulskom festival, “Dobričin prsten”, “Pavle Vuisić”, “Statueta Joakim Vujić”, “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke, “Beogradski pobednik” i druge. Među nagradama koje dodeljuju mediji izdvaja se priznanje “Večernjih Novosti” - “Glumica veka” (uz Miru Stupicu).

Ljubav koju je živela četiri i po decenije sa svojim mužem, takođe legendom srpskog glumišta, glumcem Draganom Nikolićem (1971 – 2016), sijala je kao pravi primer da prava ljubav zaista postoji.

#Milena Dravić

#preminuo

'