AKTUELNO

Bodbilder u razgovoru za naš portal otkriva sve detalje borbe sa teškom bolešću, u koga se razočarao, ali i kakvi su mu planovi.

Uspešni bodibilder i učesnik sedme sezone najgledanijeg rijalitija u regionu "Farma", Stefan Despotović Despot, prošao je kroz veoma težak period u životu otkako je saznao da ima tumor na mozgu.

Dvadesetpetogodišnji sportista uhvatio se u koštac sa problemom i borio se, u čemu su mu pomogli porodica, prijatelji, ali i javne ličnosti i bivši cimeri sa imanja u Lisoviću.

Foto: Pink.rs

Nakon brojnih humanitarnih akcija, novac je skupljen, Despot je uspešno operisan, a sada se za Pink.rs priseća puta koji je prešao otkako se saznao da je bolestan, pa sve do operacije i procesa oporavka.

Trebalo je da idem na neki sastanak sa verenicom, kada je počela da me boli glava. Imao sam pritisak 145 sa 135. To je bilo predinfarktno stanje, mogao sam da umrem. Ja ni tada nisam hteo da idem kod doktora, ali me je verenica Mirna ubedila. Ipak, imao sam veoma neprijatno iskustvo sa doktorom. Razumem da on mora da mi kaže realno stanje stvari, ali je bio veoma grub. Rekao mi je: "Slušaj dečko, znam da imaš 25 godina, ali nakon operacije postoji velika mogućnost da ti leva ruka i noga ostanu nepokretni." Rekao je to potpuno hladnokrvno, nije mi dao nikakvu nadu. Ali posle mi je doktor Miloje Joksimović iz Banjaluke ulio neverovatno poverenje - rekao je Despot na početku za naš portal i dodao:
Pre operacije pokušao sam i sa alternativnom medicinom, i tih mesec dana su bili veoma teški jer nisam smeo ništa da jedem. Smeo sam samo da pijem vodu i da jedem neke klice i presnu hranu, bez soli, bez ičega. Ali nisam imao bolove, onda se stanje pogoršalo. Zbog toga sam morao da odem na operaciju pre dogovorenog termina. Eto, ja se, na primer, puta od rodnog mesta do Banjaluke ne sećam uopšte.

Foto: Pink.rs

Zaposleni u bolnici gde je operisan potpuno su ga oduševili i ulili mu nadu da će sve proći u najboljem redu, što je doprinelo tome da Stefan nema strah od operacije.

Ljudi u Banjaluci su neverovatni, obraćaju pažnju na pacijente. Kad sam otišao tamo, bio sam uplašen, a čekali su me osmesi sa svih strana - od tetkice koja čisti do sestara i doktora. Posebnu zahvalnost dugujem doktoru Joksimoviću. On je najbolji doktor kada je reč o operacijama tumora na mozgu u regionu, a mislim i u Evropi. Moja operacija je trajala oko šest i po sati. Tumor je bio kao jedan poveči grejp, zauzimao je gotovo trećinu glave, što je mnogo, s obzirom na to da ja nisam imao nikakve simptome - priča Despot.

Nakon operacije usledio je naporan proces oporavka, ali je Stefan osnažio svoju psihu i nastavio da se bori.

Nakon operacije sam brzo stao na noge, ali sam prvih dana imao problem sa levom rukom i nogom, nisu funkcionisale uopšte i to mi je, psihički, najteže palo. Samo ja znam šta se odvijalo u mojoj glavi tada, s obzirom na to da sam sportista... Bilo je veoma teško, ali ja sam se zainatio i rešio sam da kroz to prođem sam. Sve je u glavi, ako odlučite da vas nešto ne boli, to stvarno neće boleti. Kada vam se dogodi ovako nešto potpuno promenite pogled na svet. Na primer, ja sam pre bio mnogo negativan, stalno sam bio namršten i ništa me nije zadovoljavalo. Danas me srećnim čini kad vidim da je napolju sunčano, da mogu da šetam - rekao je bodibilder.

Kako se vratio sa kontrole i skidanja konaca sa rane, Despot nam je ispričao kakvo mu je trenutno stanje.

Skinuli su mi konce sa druge rane, a čekam rezultate histopatologije, pa ću posle toga znati da li nastavljam lečenje u Moskvi ili ne. Doktor nije hteo u potpunosti da se izjašnjava, ali je rekao da veruje da će sve biti kako treba. On je tumor uklonio skroz, a skener je pokazao da se polako popunjava ta praznina gde je tumor bio. Trebalo je da u Banjaluci budem deset dana, ali nakon prve operacije, morala je da se uradi i druga. Ne zato što je prva bila loša, već zato što je ostala neka sukrvica koja je morala da se izvadi kako ne bi kasnije bilo problema. Ovo mi je velika lekcija u životu, drugačije sam počeo da gledam na život. Sada mnogo više verujem u Boga jer sam pre verovao, čini mi se, zato što to tako treba. Sada sam doživeo neki preobražaj, počeo sam da osećam veru. Nikad nisam bio psihički jači nego sad - priča Despotović.

Veliku zahvalnost duguje ljudima koji su se angažovali i koji su mu, na bilo koji način, pomogli tokom borbe sa opakom bolešću.

Zahvalio bih se svojoj verenici na prvom mestu. Da nje nije bilo, kakav sam tvrdoglav, ne bih ni otkrio da imam tumor, jer nisam hteo da idem kod doktora. Zahvalio bih se svojoj porodici i prijateljima, a posebno Lepomiru Bakiću, koji je pokrenuo akciju za prikupljanje novca i naravno svim ljudima koji su priložili novac. Hteo bih da se zahvalim i ljudima iz mog rodnog sela Polumira. Eto, koliko god da se trudim da se zahvalim svim ljudima, znam da cu nekog sigurno zaboraviti, pa neka mi ne zamere - kaže Stefan i dodaje:
Stvarno bih da se zahvalim svim ljudima, i iz inostranstva, koji su slali novac, kolegama iz sveta fitnesa, vlasnicima kafića u kojima su održane humanitarne večeri. Posebno bi istakao Peđu Tošića i Nenada Kostića, oni su mi isto pomogli, ne toliko finanasijski, koliko psihički, kroz razgovor. U borbi su mi pomogli i Vanja Mijatović, Dragan Marinković Maca i Saša Matić. Naravno, veliko hvala i mojim farmerima koji su bili uz mene - rekao je Despotović i dodao da se ni u koga nije razočarao.
Ne mogu da kažem da me bilo ko razočarao, svi su se spojili - moja porodica, moja verenica, moja bivša devojka. Njih dve su se dogovorile da zajedno budu uz mene, jer sam ja sa bivšom devojkom ostao u dobrim odnosima - rekao je Despot.

Foto: Facebook

U narednom periodu ga očekuje nastavak oporavka, a evo šta ovaj hrabar momak planira.

Planovi su da nigde ne žurim, jer je ovo bila ozbiljna operacija. Mene je najviše izvukla ta fizička sprema, zbog toga sam posle tako teške operacije brzo stao na noge, posle 15 dana. Već sam počeo da vežbam, što je sumanuto. Doktori su mi dozvolili te šetnje, a danas na pregledu su mi rekli da mogu da počnem sa nekim laganim vežbama. Želim da se vratim svom izgledu od pre tri godine kad sam se bavio modelingom, jer mislim da je to mnogo lepše ljudima za oko od fitnesa i bodibildinga, koliko god ja to voleo. Više nikada neću smeti da koristim te suplemente i preparate koje sam koristio do sada. Želim samo da izađem na još jedno takmičenje za godinu-dve i to je sve - kazao je bivši farmer.

On ima i poruku za sve ljude koji se suočavaju sa sličnim ili istim problemom.

Imao sam vremena za čitanje dok sam boravio u Banjaluci i čitao sam oca Tadeja. U njegovoj knjizi ima jedna rečenica, koju verujem da svi znaju, ali ću je ja ponoviti - "Kakve su ti misli takav ti je život". I to je zaista tačno. Samo osmeh na lice, i kako mislite i šta sebi kažete, tako će i da bude - rekao je za kraj Despot.

Foto: Pink.rs

Autor: M. Đurović

#Farma 7

#Sport

#Stefan Despotović Despot

'