AKTUELNO

Danas se obeležava godišnjica smrti jednog od najvećih muzičkih talenata Balkana, Tošeta Proeskog.

Ovaj izvanredan pevač, koji je rođen 25. maja 1981. godine u Prilepu, Makedonija, ostavio je neizbrisiv trag u svetu muzike i u srcima svojih obožavalaca. Njegovo ime znači "Božiji dar", što savršeno oslikava njegov talenat i uticaj.

Toše je karijeru započeo veoma mlad, a njegov prvi album „Nekade” izdat je 1999. godine. Brzo je stekao popularnost, a njegovi hitovi kao što su „Čuvam te”, „Pratim te”, „Ledena” i „Još i danas zamiriše trešnja” postali su himne generacija. Njegov jedinstveni vokal i emotivna interpretacija osvojili su publiku širom Balkana, a Toše je postao simbol muzike koja spaja ljude.

Foto: TV Pink Printscreen

Osvojio je brojne nagrade i priznanja tokom svoje karijere, uključujući i nekoliko Zlatnih i Platinastih nagrada. Nastupao je na Evroviziji, predstavljajući Makedoniju osvojivši 14.mesto i na taj način dodatno osvojio srca publike širom Evrope. Takođe, Toše je bio najmlađi pevač koji je napunio Beogradsku arenu, što svedoči o njegovom neverovatnom uspehu..

Snimio je duet sa Gocom Tržan, koji je učvrstio njegov status na muzičkoj sceni. Osim muzičkog uspeha, bio je poznat po svom humanitarnom radu. Gradio je manastir u Makedoniji, a često je pomagao onima kojima je pomoć bila najpotrebnija. Njegov plemeniti duh i želja da pomogne drugima učinili su ga voljenim ne samo kao umetnika, već i kao čoveka.

Foto: Pink.rs

Pored muzičke karijere, Toše se pojavio i u filmu „The Peacemaker”, u kojem su glumili Džordž Kluni i Nikol Kidman.

Nažalost, njegova karijera i život su prekinuti tragično 16. oktobra 2007. godine, kada je poginuo u saobraćajnoj nezgodi kod Nove Gradiške. Njegova smrt ostavila je neizmernu tugu među fanovima, prijateljima i porodicom. Toše Proeski nije bio samo muzičar, već i uzor i inspiracija mnogima.

Foto: E-Stock

Iako više nije s nama, njegovo nasleđe živi kroz muziku koju je ostavio iza sebe. Svaki put kada se čuje njegov glas, sećanje na njega postaje sve jače, a njegova muzika nastavlja da spaja generacije.

Autor: N.Brajović