AKTUELNO

Bora Đorđević, frontmen rok benda "Riblja čorba" preminuo je u bolnici u Ljubljani u 72. godini života. Ova vest jutros je pogodila sve Čorbine fanove, prijatelje, kao i kolege koji su ga veoma poštovale.

Na društvenim mrežama mnogi se opraštaju od legendarnog muzičara. Nikola Rokvić objavio je Borinu fotografiju s Đorđem Balaševićem te se oprostio emotivnim rečima.

- Nebesko carstvo dobija još jednog velikog pesnika…Kažu Sveti oci, da u večnost odlazimo u svom najboljem svetlu, da smo tamo najbolja moguća verzija nas samih i da se tada otključava naš potpuni potencijal… U to duboko verujem… A šta nama ovde ostaje… Da što više vremena provodimo u sadašnjem trenutku bez osude koja nas vraća u nazad i stvara nam nemir kao i brige koja nas tera da živimo u budućnosti bez mira! Gde nema mira tu nema ni Božije blagodati… Sada i ovde nam ostaje molitva! “Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj me” Pomiluj Gospode i novopredstavljenog slugu Borisava! Večna ti slava!!! - napisao je Nikola Rokvić.

Kompozitor i producent Aleksandar Milić Mili zahvalio se Đorđeviću na detinjstvu i tinejdžerskim danima koje je provodio uz njegove pesm:

- Dragi Boro, Hvala ti na detinstvu u kom si nam ti otvorio rock n roll i vezao nas za tvoju umetnost zauvek. Hvala ti za tinejdžerske dane kada smo kroz tvoje stihove i energiju otkrivali šta sve sme da se kaže kako čovek treba da drži do svojih stavova, javno ih iznosi oslikavajući društvo u kojem smo živeli i koliko god oni šokantni bili, naučio si nas da biti hrabar je vrlina i potreba svakog umetnika. Hvala ti za zrelost gde si pravu ljubav slikao realno bez kalkulacija i romansiranja tačno onakava kakva je velika ,beskrajna, često surova, ali beskompromisna u nameri da ovaj svet učini boljim. Hvala ti na poeziji o vetrovima našeg vremena koja nas je često nasmejala, ali koja je u formi sociološke satire ostavljala dubok trag za razmišljanje i hranila slobodu razmišljanja i govora kojoj si posvetio svoj život i nama je nesebično prenosio. Hvala ti i danas kad te nema više što smo živeli u tvoje vreme. Počivaj u miru veliki dečače. Nisi otišao. Pesama imamo da ih otkrivamo ponovo i ponovo.

Igor Lazić Nigor potrešen je vešću o odlasku Bore Čorbe.

- Teško je poverovati da te više nema. Tvoj odlazak ostavlja ogromnu prazninu u srcima svih nas koji smo odrasli uz tvoju muziku, tvoje stihove i tvoju hrabrost da glasno govoriš o istini, bez obzira na cenu. Bio si prava ikona rock'n'rolla, autentičan glas generacija koje su tražile smisao u svetu punom nesigurnosti. Tvoje pesme su bile mnogo više od muzike – bile su iskrena refleksija života, radosti, tuge, pobuna, ljubavi i gubitaka ' napisao je Nigor i dodao:

Bio si pesnik u duši, umetnik koji je znao kako da stavi prst na bolne tačke društva, a da pri tom ne izgubi ni trunku autentičnosti. Hvala ti što si bio deo naših života, što si svojim rečima i muzikom učinio svet malo boljim mestom. Ostaješ sa nama u svojim pesmama koje će se i dalje pjevati, iznova i iznova... - napisao je Nigor.

Nataša Bekvalac objavila je na Instagram storiju stihove pesme "Pogledaj dom svoj anđele" i tako se oprostila od legendarnog rokera.

- Stihovi uz koje smo rasli, voleli, rastajali se, sastajali, postajali ljudi, sazrevali...nižu se sada sramežljivo i dirljivo u mojim mislima. Svaka pesma jedna uspomena. Hvala što si svojim iznimnim umetničkim darom bio onaj mudar i vazan udžbenik koji nas je učio da razumemo našu emociju i dušu kroz sve što smo prolazili u detinjstvu, pubertetu i tokom svih ovih godina. Muzika i uspomene traju zauvek.

Jellena se prisetila njihovog poznanstva.

- Otišao je čovek čiju sam prvu kasetu dobila na poklon još kao mala.A život je namestio da smo se sretali na snimanjima,nastupima ,kod dragih prijatelja iz sveta sporta,igrali humanitarnu kladionicu.....Jednom sam imala ekskluzivu da slušam njegov album koji mi je on lično prezentovao i rekao kako sam pogodila baš pesme koje su se i njemu najviše svidele....Sa drugima je bio bliži,pio kafu i nastupao, ali je za mene bio i ostao kralj rokenrola.....zbogom najbolji i najveći svih vremena Boro Đorđeviću..

Ceca Ražnatović je na Instagramu objavila zajedničku fotografiju sa svojim prijateljem uz koju je napisala:

- Zbogom dragi moj prijatelju, legendo...Bio si za mene veliki umetnik.

I Amadeus bend se oglasio na svom Instagram profilu:

- Poslednji pozdrav legendi rock and roll-a, živećeš zauvek kroz svoje pesme i mnogobrojnu publiku koja te volela! Bilo nam je čast i zadovoljvo snimiti sa tobom pesmu “Volim te, keve mi”. Iskreno saucesce porodici, počivaj u miru veliki Boro

Emotivne reči uz koje su se oprostile od Bore Đorđevića na društvenim mrežama objavili su i Lidija Vukićević, Maja Marijana, Kristina Bekvalac, Sofija Milošević, Mirjana Bobić Mojsilović, Jovana Jeremić, Bojana Ristivojević, natalija Trik FX, Teodora Džehverović, Katarina Grujić, Dragana Katić i mnogi drugi.

Autor: N.Brajović