AKTUELNO

U susret 30 godina postojanja Pinka, vlasnik i direktor Pink Media Group Željko Mitrović najavio je brojna iznenađenja za domaću publiku, a jedno od vodećih znatno će obogatiti kulturni život srpske prestonice. Reč je o otvaranju čuvenog Teatra Odeon, kao i dugo očekivanoj premijeri mjuzikla "Lu".

Ovaj mjuzikl rađen je po tekstu Željka Mitrovića, koji je sam i producent predstave koju je režirao zajedno sa Markom Jovičićem.

- Još 14 dana je do premijere, pretpremijera će biti 12. septembra, a 13. velika premijera. Kontinuirano igranje, prikazivanje će biti do kraja meseca u premijernom statusu. Biće više od deset premijera, potom ide u ciklus normalnog repertoara - objasnio je u "Nacionalnom dnevniku" Mitrović, koji je, zajedno sa kreativnom ekipom koja je radila na ovom spektaklu, uložio mnogo truda, vremena i kreativnosti.

Foto: Pink.rs

- Svi smo na svim stranama, spavamo po dva-tri sata dnevno. Verujem da će ovi napori rezultirati dobrim rezultatom, zato što stvarno mislim da smo napravili dobar proizvod, nešto potpuno drugačije u odnosu na ono na šta je naučena pozorišna publika u Srbiji.

Budući da je najava "Lucifera" izazvala brojne kontroverze, Mitrović je objasnio o kakvom je mjuziklu reč.

- Ja sam pravoslavni hrišćanin, predstava je krajnje bogougodna. Ona ima elemente koji su višeslojni, kada bih opisao u nekom kontekstu koji bi morao da sublimira sve njene aspekte u nekoliko rečenica, rekao bih da je to bogougodna predstava sa otvorenim različitim pitanjima, o smislu i besmislu, o slobodnoj volji kao jednoj od značajnih kategorija i ljubavi, pošto je to na kraju dana jedna ljubavna priča. Još jednom da kažem, ona je u potpunosti bogougodna.

Veruje da će publika biti oduševljena onim što su pripremili.

Foto: Pink.rs

- Vi imate onu beogradsku školu i u Srbiji koja kaže:"Ne propada predstava, nego propada publika". Ja se sa tim ne slažem. Publika je uvek ta koja donosi isključivu ocenu o vrednosti nečega, tako da ja sam veoma ambiciozan. Mislim da će predstava "Lu" imati preko 100.000 gledalaca za manje od dve godine, što bi u pozorišnom smislu predstavljalo rekord, možda čak i 150.000. Publika je sve, i u našem i u TV poslu, fimskom, svakom drugom poslu koji se bavi umetnošću, isključivi žiri i kriterijum za uspeh i neuspeh. Mislim da smo napravili dobru predstavu, dobar mjuzikl i verujem da će se publici dopasti. Očekujem da se ova predstava igra nekoliko godina, igra će se dokle god bude bilo interesovanja za nju - poručio je Mitrović.

Autor je teksta koji je napisao, kako kaže, u rekordnom roku.

- Napisao sam tekst za šest dana, a onda sam ga popravlja i prepravljao još šest meseci. Ovoj predstavi sam posvetio mnogo, povezana je i konektovana sa svim onim pitanjima koja se vrzmaju i u mojoj glavi, a mislim i glavama svakog normalnog čoveka. Režirao sam je zajedno sa Markom Jovičićem, producent sam ove predstave. Proveo sam mnogo vremena da sve to uskladim i učinim da ta predstava bude potpuno unikatna - da je oko prosečnog gledaoca danas značajno različito od klasičnog pozorišnog gledaoca kog smo poznavali u prethodnoj deceniji ili decenijama. Svi su u očekivanjima i potrebama porasli i narasli. Pozorište je ostalo tamo gde je bilo pre 30 godina, a ja sam neko ko misli da sve mora da raste, pa i pozorišna umetnost. Mislim da smo mnogo toga uradili u smislu tehnoloških mogućnosti koje se danas mogu primeniti na jednom stejdžu, pominjem i holo-bokseve, holo-platna, sve pokretne forme koje smo implementirali. Duboko verujem da je prošlo vreme crnog. Treba više spuštanja svetla da bi se iznela scenografija. Ljudsko oko je danas naviklo da dobije mnogo više nego što su nekada to bile kartonske kulise. Kada neko plati jednu kartu dobiće tri ugođaja, neće biti siguran da li je došao na pozorišnu predstavu, bioskopsku premijeru ili rok koncert - zaključio je Mitrović za Pink.

Karte su u prodaji na sajtu teatarodeon.rs, kao i na biletarnici Teatra Odeon.

Autor: Darko Tanasijević