AKTUELNO

Zlokoban virus ponovo vlada!

Mira Furlan, legendarna glumica koju je cela Jugoslavija obožavala, umrla je 20. januara 2021. godine usled komplikacije prouzrokovanih virusom Zapadnog Nila.

Foto: Beta/Miljenko Klepac

Čuvena glumica izgubila je životnu bitku u 66. godini, a iza sebe je ostavila supruga Gorana i sina Marka, kao i brojne uloge po kojima će je publika dugo pamtiti.

Glumac Rade Šerbedžija svojevremeno je otkrio kako su izgledali njeni poslednji dani.

"Dugo je bolovala neizlečivo i teško. Bila je u komi. Tad je bila prekinuta bilo kakva veza sa njom. Ali svima nam je ostala u srcu jer je Mira Furlan, siguran sam, bila jedna od najdivnijih glumica na području bivše Jugoslavije", rekao je glumac tada.

Foto: TV Pink Printscreen

Virus Zapadnog Nila hara Srbijom- Nakon što je pre skoro tri nedelje u Srbiji potvrđen prvi slučaj zaraze groznicom Zapadnog Nila u ovoj sezoni, koju prenose komarci, do 12. avgusta je zaraženo osam osoba - petorica muškaraca i tri žene.

- Takođe, na teritoriji Mačvanskog okruga registrovan je i jedan slučaj groznice Zapadnog Nila sa verovatnim mestom zaražavanja u Grčkoj, podsećaju iz Instituta "Batut".

Foto: Pixabay.com

Simptomi virusa Zapadnog Nila- Ovaj virus može da prođe bez ikakvih simptoma, međutim, neki simptomi su takvi da lako mogu da se pomešaju sa običnom prehladom, stomačnim ili virusom gripa.

- Inače, simptomi groznice Zapadnog Nila javljaju se od 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu:

-groznice-glavobolje-mučnine-povraćanja-što ponekada može da bude praćeno otokom limfnih žlezda ili pojavom osipa na koži grudi, leđa ili stomaka-Ti simptomi, kako navode iz Instituta, obično prolaze u roku od par dana, mada su zabeleženi slučajevi kada je oboljenje trajalo i više nedelja.

Foto: Pixabay.com

Autor: Nemanja Šolaja