AKTUELNO

Danas, hrišćani širom sveta proslavljaju najveći hrišćanski praznik - Vaskrs, dan Vaskrsenja Isusa Hrista. Isus Hristos je, prema jevanđeljima i verovanju, raspet u petak, u subotu je ležao u grobu, a u nedelju je vaskrsao iz mrtvih i tako pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život.

Te tako, ekipa portala Pink.rs zavirila je u dom Marka Markovića, koji je za naš portal otkrio kako provodi današnji dan, ali je i priznao da li na današnji dan oprašta nekome.

Kako se Vaskrs proslavlja u tvojoj porodici?

- Vaskrs se uvek proslavlja po svim pravoslavnim običajima, kucanje jajima, porodični ručak u krugu najdražih mojih, moje porodice.

Foto: Pink.rs

Koje običaje ćete ispoštovati na Vaksrs?

Vaskrsu prethodi veliki post koji poštujemo moja porodica i ja, odlazak na liturgiju i pričest i naravno kucanje jajima.

Vaskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kome opraštaš na ovaj veliki praznik?

- Svakome sam oprostio i pre Vaskrsa, a i ako ima nekome kome nisam oprostio, danas mu opraštam.

Foto: Pink.rs

Ko će se ove godine postarati za vaskršnju trpezu u tvom domu i šta najviše voliš da jedeš?

Tu je majka da se postara za trpezu, nema iskreno jela koje ne volim da jedem, tako da nemam problem nisam izbirljiv. P.s. Danas sam na jednoj svadbi, drugar mi se ženi, eto tako se potrefilo.

Kako se sećaš Vaskrsa iz detinjstva, kakva ti sećanja naviru?

- Pa iskreno nije se mnogo što šta promijenilo, uvek se praznovao Vasrks i do dana današnjeg po starim običajima uz radost i raspoloženje jer je to dan kad je čuvar svih nas, Isus Hrist, vaskrsao iz mrtvih.

Foto: Pink.rs

Ko je u tvojoj kući pobednik kada je reč o takmičenju u kucanju jajima?

Nekad dok smo bili mlađi tu je bilo nadmetanje ko će biti pobednik, ali s' godinama te to prođe. Tako da više nema takmičenja i ko će biti pobednik.

Autor: Nikola Žugić