AKTUELNO

Danas hrišćani širom sveta obeležavaju najtužniji dan u godini - Dan Hristovog stradanja, a kako običaji nalažu, crkvena zvona danas ne zvone, danas veći deo hrišćana farba jaja, dok je post obavezan.

Ekipa portala Pink.rs na ovu temu porazgovarala je sa bivšim zadrugarom i manekenom, Markom Markovićem, koji je za naš portal otkrio kako teku pripreme za Uskrs u njegovom domu, koju tehniku farbanja jaja koriste, kao i kako ga današnji dan veže za detinjstvo.

Danas je najtužniji dan za hrišćane, Veliki petak - dan Hristovog stradanja, šta za tebe predstavlja ovaj dan i kako gaprovodiš?

Da danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je Isus Hrist razapet. Kao po običajima, farbaju se jaja, provodi se u miru bez muzike, slavlja i tome slično.

Foto: Pink.rs

S obzirom na to da se danas posti, koja posna jela ti najviše preferiraš?

Pa ne samo današnji dan, kako moja porodica tako i ja postimo celi post, sve do nedelje kad idemo na liturgiju i pričest. A poslednja nedelja posta je najstrožiji post, tako da nema nekog preteranog spremanja jela. Jede se voće i povrće i to je sve.

Kako se prisećaš Velikog petka iz ranog detinjstva?

Nije se mnogo nešto promenilo u odnosu na detinjstvo iskreno, tu su svi stari običaji kojih se pridržavamo od kad znam za sebe.

Foto: Instagram.com/@mmarkovic94

Kako se farbaju jaja kod tebe, koje tehnike koristiš?

Farbaju se u lukovini kao nekad naši preci i ostale boje, naravno, crvena boja i to je to.

Autor: N. Ž.