AKTUELNO

Danas hrišćani širom sveta obeležavaju najtužniji dan u godini - Dan Hristovog stradanja, a kako običaji nalažu, crkvena zvona danas ne zvone, danas veći deo hrišćana farba jaja, dok je post obavezan.

Ekipa portala Pink.rs na ovu temu porazgovarala sa bivšom zadrugarkom i voditeljkom RED TV, Sanjom Stanković, koja je za naš portal otkrila da je veže sećanje na pokojnu prabaku koja više nije sa njom, te i koje jelo će ona danas jesti.

Danas je najtužniji dan za hrišćane, Veliki petak - dan Hristovog stradanja, šta za tebe predstavlja ovaj dan i kako ga provodiš?

- Znam da je najtužniji dan, ali u meni budi nešto lepo i lepa sećanja. Ne samo danas nego i inače se trudim da su mi misli čiste i da činim ispravno u životu, a ne samo u vreme posta. Provodim ili sa porodicom ili sa prijateljima pošto smo svi raštrkani po svetu.

Foto: Privatna arhiva

S obzirom na to da se danas posti, koja posna jela ti najviše preferiraš?

- Što se tiče trpeze danas za doručak sam pojela posnu kasu koja se sastoji od čije, biljnog mleka, meda i jagoda. Kada je ručak u pitanju onda se tu nalazi moj omiljeni prebranac i riba sa grilovanim povrćem.

Video: Privatna arhiva

Kako se prisećaš Velikog petka iz ranog detinjstva?

- Kako sam na početku rekla da u meni budi jako lepe uspomene i sećanje na detinjstvo, mislila sam na to kada sam svaki Uskrs provodila sa pokojnom prabakom i sa njom sam farbala jaja i od nje sam mnogo toga naučila. Koliko mi budi lepa sećanja tolika je i neka tuga u meni jer baka nije više među nama i neizmerno mi nedostaje.

Kako se farbaju jaja kod tebe, koje tehnike koristiš?

- Naravno prvo skuvano jaje jeste čuvarkuća i kako bih želela da bude jarko crvena boja dodak 4-5 kesica samo za jedno jaje. Ima dosta onih boja koje se koriste na skuvana jaja pa ih nakon kuvanja uvaljaš u te boje. Volim te boje koje imaju glitere u sebi. Narednu tehniku koju koristim da te boje ubacim u šolje sa toplom vodom i dodam ulje kako bi bilo šareno jaje jer kada je prisutno ulje onda se deo bolje ne uhvati na jaje prilikom potapanja u šolju i onda ispadnu onako lepo šarena. Bitno je da su jaja bela, ali na kraju nikako ne mogu da prođem bez lukovine jer me to baš podseća na detinjstvo i moram neko jaje ofarbati u lukovini.

Autor: N. Žugić