AKTUELNO

Danas je otvorena humanitarna izložba fotografija „People of the World” u galeriji „Štab” čiji je autor Marko Obradović Edž, a u kojoj je učestvovala i atletičarka Ivana Španović.

Ivana je za medije otkrila da često učestvuje u humanitarnim organizacijama, ali da ne voli da o tome priča.

Učestvovala si u izložbi koja je humanitarnog karaktera. Koliko često voliš da se odazivaš humanitarnim događajima?

- Volim što češće je to moguće i trudim se da ispoštujem maksimalno i da pomognem koliko god mogu. O tome se ne priča i to se ne zna, ali bilo je nemoguće da se ovo ne vidi. Markov rad jako poštujem, sarađivali smo više puta i bilo mi je zadovoljstvo uz minimalan utrošak vremena.

Iako se profesionalno ne baviš time, dobro si se snašla u ulozi modela.

- Više volim da ja nekog slikam više imam osećaja za to nego kada mene neko slika. Osećam se neprijatno dok poziram, ali volim da imam lepe fotografije, pogotovo sa putovanja i sa dragim ljudima.

Foto: Tanjug AP/Matthias Schrader

Proputovala si svet, da li imaš uspomene sa svih mesta na kojima si bila?

- Kada putujem sa trenerom, znam da ću imati fotografije jer on voli da uslika i usnimi trenutke. Ja pripadam onoj drugoj grupi ljudi, koja se ne hvata za telefon. Volela bih da po završetku karijere otputujem na neka mesta gde mogu da prošetam kao turista, da ne gledam na sat i ne gledam kolika mi je potrošnja koraka. Zbog prirode posla moram i moraću sigurno često da putujem, ali ovde sam vezana. Srbija je moja baza bila i ostaće.

Tokom karijere si obišla ceo svet. Da li postoji neka destinacija na kojoj nisi bila, a volela bi da je posetiš?

- Često sam putovala i dosta toga sam obišla, ali manje-više su to iste zemlje. Volela bih da u narednih nekoliko godina posetim Australiju. Tamo nikada nisam bila, nadam sa ću možda čak i ove godine uspeti to da ostvarim.

Foto: Tanjug AP/AP Photo/David J. Phillip

Život profesionalnog sportiste nije nimalo lak, pretpostavljam da je tvoja ishrana rigorozna. Čega se najviše uželiš i čega si se najviše odricala kada je hrana u pitanju?

- Iskreno, što sam starija sve manje problema imam. Poslednjih sedam, osam godina sam se dosta posvetila svom telu, hormonima i tome šta mi prija,a šta ne. Kada sam shvatila da to što unosim u sebe mora da ima svoju svrhu, prestala sam da razmišljam o tome da li mi se nešto jede ili ne. Jednostavno, to je nešto što se podrazumeva. Obožavam šećer, ali se trudim da ga izbegavam iz zdravstvenih razloga jer imam nekih problema, ali mogu reći da sam slatkišar. Na kraju sezone uvek volim da se počastim. Što sam starija, treniram sve manje, ali kvalitetnije. Telo i um su usko povezani i sport mnogo znači. Svesna sam da jednog dana neću skakati u dalj i trčati tolike kilometraže, ali volela bih da skijam, što mi je sada baš zabranjeno.

Ove godine ne ideš na Svetsko prvenstvo. Da li je to bilo teška odluka?

- Još uvek se oporavljam, sinoć je bilo žensko finale. Bilo mi je žao što nisam otišla, ali Pariz je jedini cilj i najveći cilj u mojoj karijeri. Fokusirani smo maksimalno na to, za to se spremam. Najbitnije je da sam zdrava i da treninzi idu kako treba.

Foto: Instagram.com/marko_fitt

Razvod smatram neuspehom

- Iako razumem javni interes, privatan život sam se uvek trudila da bude privatan - govorila je tad. Kako se Marko i ja razvodimo, oboje se suočavamo sa vrlo emotivnim periodom, jer oboje smatramo ovo zajedničnim neuspehom - rekla je ona svojevremeno za Telegraf.

Autor: N. Ž.