AKTUELNO

U nedavnoj teškoj saobraćajnoj nesreći na državnom putu koji povezuje Zadar i auto-put A1, na predelu Tromilja, izgubio je život poznati dalmatinski muzičar i profesor Ivo Brkić (78).

Nesreća se dogodila kada je Brkić skrenuo levo na raskrsnici s putem prema Škabrnji, oduzevši prednost automobilu zadarskih tablica kojim je upravljao 42-godišnjak koji se kretao iz smera Zemunika prema Smilčiću. Oba vozača su prevezena u Opštu bolnicu Zadar, gde je Brkić nažalost preminuo od zadobijenih povreda, dok su 42-godišnjaku utvrđene lake telesne povrede.

Profesor Ivo Brkić rođen je u Tuzli (BiH) i stekao je prepoznavanje javnosti nakon što je 2020. godine, sa 74 godine, doktorirao na Odeljenju za muzičku umetnost Umetničke akademije Univerziteta u Splitu. Njegova tema doktorske disertacije bila je "Glazbeni i plesni folklor Bukovice i Ravnih kotara s osvrtom na rubna područja", gde je prvi put sistematski obradio pučko nasleđe prostora od Karlobaga do Krke. Brkić je bio poznat po tome što je promovisao pučku i narodnu kulturu koja i dalje oblikuje kulturni identitet ljudi i prostora.

Ovaj tragičan događaj duboko je potresao muzičku i akademsku zajednicu, ostavljajući prazninu koja će teško biti popunjena. Ivo Brkić će ostati upamćen po svojoj strasti prema muzici i predanom radu na promovisanju kulturnog nasleđa Dalmacije.

Autor: pink.rs