AKTUELNO

Pobednik pete "Zadruge" Dejan Dragojević i David Dragojević, pokazali su kako se u njivom kraju obeležava najradosniji pravoslavni praznik Božić, a sve je zanimalo da li će Dejan biti prisutan imajući u vidu da je prešao na Islam.

Porodica Dragojević pokazala je kako proslavlja Badnje veče i Božić. Naime, pošto je Dejan ne tako davno objavio da je prešao u Islam, sve je zanimalo da li i on proslavlja sa svojim bratom i majkom. Dejanova i Davidova majka, Biljana Dragojević, podelila je snimke iz Veternika, gde možemo videti kako puštaju vatromet ispred porodične kuće, a u jednom trenutku se čuje i Dejanov glas i snimi ga s leđa.

Foto: Instagram.com

Maskirane osobe u toku Badnje večeri došle su na vrata porodice Dragojević, pevale pesmu i zvonili zvonima, što je Biljanu nasmejalo, a pojedine njene pratioce zaintrigiralo. "Badnje veče a maske đavola, kao da slave Noć veštica a ne Božić", "Ovo ne ide u prilog ni muslimanima ni pravoslavcima", pisali su ljudi, dok su drugi objasnili da je reč o starom običaju koji se najviše zadržao u Vojvodini, reč je o korinđanju.

Korinđanje je jedan od tradicionalnih običaja vezanih za Božić. Na Badnje veče, obično nakon večere, deca idu po komšiluku, od vrata do vrata, kod prijatelja, komšija, rodbine i pevaju božićne pesme, a na vratima ih dočekuje domaćica i daruje im slatkiše, voće, sitan novac... Ovaj običaj je i danas ostao u selima, ali u gradovima se uglavnom izgubio. Po Vojvodini se zadržao više nego južno od Save i Dunava, gde za ovaj običaj malo ko i zna.

Foto: Instagram.com

Foto: Instagram.com

Autor: pink.rs