AKTUELNO

Prekjuče je Srbiju potresla vest da je jutjuber Mirko Rašić, poznat kao "Neovlašćeni serviser" izvršio samoubistvo u Surčinu. To je bio samo jedan od niza slučaja samostalnog oduzimanja života među našim javnim ličnostima.

Godinama unazad bilo je slučajeva koji su duboko uzdrmali naciju, da se neki i dan danas spominju. 

Pored Mirka Rašića među poznatim samoubicama našli su se čuveni pisac Branko Ćopić, glumac Bekim Fehmiu, glumac Bojan Lazarov, pevač Dušan Kostić, maneken Filip Kapisoda. 

Branko Ćopić izvršio je samoubistvo 25. marta 1984. godine skočivši sa Savskog mosta, a u poruci koju je ostavio svojoj supruzi napisao je: "Zbogom lepi i strašni živote!". Iza sebe je ostavio više od 50 pripovedaka, kratkih priča, romana i pesama i jedan je od najčitanijih i najplodnijih pisaca ovih prostora.Iako su njegova dela odisala satirom našao se na crnoj listi KP Jugoslavije, sa čime se borio sve do svoje nesrećne smrti.

Foto: Wikipedia.org/Stevan Kragujević

Rođen je u mestu Hašani u Bosanskoj Krajini, gde je završio i osnovnu školu. Učiteljsku školu pohađao je u Banja Luci, Delnicama i Sarajevu, da bi naposletku diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu na odeljku za pedagogiju. Pisanje mu je bilo velika ljubav, pa se tokom svih godina svoga rada bavio pisanjem. Njegova dela doživela su tokom godina pomilovanje, te pisca deca danas čitaju i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji, a njegova rodna kuća obnovljena je u okviru izgradnje Spomen područja "Bašta sljezove boje".Spomenik koji je ovaj pisac ostavio deci i odraslima pišući svoja dela ne može se srušiti i danas se osim u lektiri, njegova dela igraju u dečjim pozorištima širom čitave bivše Jugoslavije.Bio je član Akademije nauka u Srbiji i u BiH. Svoj stan u Beogradu nakon smrti poklonio je SANU.

Bekim Fehmiu bio je srpski i jugoslovenski filmski, televizijski i pozorišni glumac albanskog porekla.

Foto: Printscreen YouTube/ Stevan Vagner

"Ja Bekim, što znači blagoslov, poslednji sam od muške dece. Imam veliku i gotovo uvek ošišanu glavu… Mene svi vole i uvek se raduju kad me vide, daju mi novac da kupim sladoled ili salep..." (Blistavo i strašno, 2001. godina)Svetski poznat, filmski i pozorišni glumac, rođen je 1. juna 1936. godine u Sarajevu. Bio je prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao pred holivudskim kamerama i jedan od najboljih glumaca kog je imala jugoslovenska kinematografija.Snimio je preko pedeset filmova u kojima je glumio uglavnom glavne uloge.Bio je oženjen koleginicom, glumicom Brankom Petrić, sa kojom je imao dva sina Hedona i Uliksa.Dana 15. juna 2010. godine izvršio je samoubistvo u svom stanu u Beogradu, pucavši sebi u glavu.Plan samoubistva je do detalja razradio, pucao je sebi u slepoočnicu u dnevnoj sobi, uvivši pištolj u čaršav kako bi odjek pucnja bio što tiši i kako krv ne bi isprskala zidove. Pronađen je mrtav sa pištoljem u ruci na otomanu crvene boje, tako da se krv nije ni videla.  Pre odluke da sebi oduzme život ostavio je oproštajno pismo svojoj supruzi u kojoj joj se izvinjava što mora tako nešto strašno da uradi. - To je bila kompletna režija smrti. Taj otoman u njegovoj radnoj sobi je crven, bordo, tako da nisam videla krv. Doneo je jastuk i sat koji ja sada uvek nosim i oproštajno pismo. Potpuno zaokružen čin. Čista estetika. Kada smo išli na identifikaciju, Uliks je rekao: "Kako je tata lep." A Hedon je pomogao bolničaru i na leđima nosio svog voljenog tatu - ispričala je jednom poznata glumica Branka Petrić, supruga pokojnog glumca.Po sopstvenoj želji ispraćen je uz zvuke Betovenove "Ode radosti" a njegova supruga i deca su posuli njegov pepeo po Bistrici,zagazivši zajedno u hladnu vodu.  

Dušan Kostić, pevač narodne muzike i autor čuvenog hita "Sačuvaj tajnu ljubavi moja", izvršio je samoubistvo 13. maja 1996. godine tako što je skočio u Dunav sa Pančevačkog mosta, a telo nikada nije pronađeno.Pevač je viđen kako skače preko ograde Pančevačkog mosta, između stubova 39 i 41.Na mestu nesreće pronađena je Duškova torbica sa ličnim dokumentima. Kao što je opevao u njegovom velikom hitu "Sačuvaj tajnu ljubavi moja", tako je i on sa sobom odneo svoju.Jedini očevidac skoka s mosta bio je radnik ŽTP, koji je policiji rekao da ipak nije siguran da je čovek koji je tog dana izvršio samoubistvo zapravo pevač.Kostićevo telo godinama nije pronađeno i to je bio dovoljan razlog da se pokrenu gradske priče.Prema jednoj verziji, Duško je ubijen, a njegovo samoubistvo je inscenirano da bi se zločin prikrio. Bilo je i onih koji su verovali da je pevač bio u depresiji kada se ubio jer nije mogao da vrati slavu. Treća verzija, pak, sigurno je i najčudnija Duško je sam iscenirao samoubistvo, nakon čega je pobegao u inostranstvo zbog ogromnih dugova.

Foto: Foto: Printscreen

Jedna od najtragičnijih ljubavnih priča, koja i danas potresa domaću javnost jeste fatalna veza manekena Filipa Kapisode i pevačice Ksenije Pajčin. Filip je hicem iz pištolja 16.marta.2010. godine ubio svoju devojku Kseniju, a zatim izvršio samoubistvo pucajući sebi u glavu. Tela nesrećnih mladih pronašla je pevačicina majka u njenom stanu na Voždovcu. O motivu ubistva kružile su razne priče, ali je patološka ljubomora bila krucijalna stvar u ovom slučaju. Njih dvoje su neposredno pre tragedije raskinuli, a pomirili su se samo veče pred ubistvo, a komšije su tada otkrile da je policija u par navrata morala da interveniše zbog njihovih čestih svađa.Ljubav prelepe pevačice i deset godina mlađeg manekena planula je na prvi pogled u julu 2008. godine. Upoznali su se na moru u Crnoj Gori i odmah zavoleli.Prelomni trenutak desio se kada je Filip poželeo da uđe u rijaliti. Ksenija ga je svim silama odvraćala. Nije mogla ni da zamisli da budu razdvojeni mesec dana, a verovala je i da za njega nije dobro da učestvuje u takvom šou programu.Između ljubavi i mržnje linija je postala tada tanka.Počeli su da spletkare preko medija i jedno drugom upućuju uvrede. Da se, uprkos izjavama, i dalje vole, poveravali su samo bliskim prijateljima. Pomirili su se u decembru 2009. i ubrzo počeli da žive zajedno u njenom stanu.Ksenija je bila puna života, vesela i volela je da joj se dele komplimenti, sa druge strane Filip je postao depresivan i često je znao da kaže "Ako me Ksenija ostavi, ubiću se". Nažalost oboje su završili svoje živote jako mladi, Kapisoda je sahranjen u rodnom Cetinju dok je Ksenijino večno prebivalište na Novom groblju u Beogradu.

Foto: PINK.RS/P. RADOSAVLJEVIĆ/E-STOCK/MILOŠ RAFAILOVIĆ/PROMO

Glumac Bojan Lazarov, preminuo je u 51. godini, oduzeo je sebi život skočivši sa mosta na Adi 9.aprila. 2022 godine.Kako su mediji prenosili, prolaznici su u ranim jutarnjim časovima pronašli njegov napušteni automobila na mostu na Adi, na kojem je bila zakačena poruka na šoferšajbni, nakon čega su alarmirali policiju.Sve se dogodilo oko pet sati ujutru, tada su prolaznici primetili da na mostu na Adi stoji sivi "opel" sa upaljena sva četiri migavca. S obzirom da je to nesvakidašnja pojava, ljudi su se zaustavili jer su pomislili da je vozaču potrebna pomoć.Ovaj glumac ostao je upamćen po ulogama u "Klopci", "Beogradskom fantomu", "Mirisu kiše na Balkanu", "Istini i lažima", "Tajnama vinove loze", "Crvenom mesecu", "Vikendu sa ćaletom".Život ovog glumca obeležila je borba protiv teškog oboljenja. Njega je godinama mučila depresija, i pre fatalnog ishoda, već jednom je pokušao sebi da oduzme život. Ipak, lekari su tada uspeli da ga sačuvaju.Iza njega su ostala dva deteta, koja je dobio iz braka, koji se završio razvodom.

Foto: TV Pink Printscreen

Poznati jutjuber Mirko Rašić - "Neovlašćeni serviser" preključe je pronađen mrtav u hali u kojoj je radio u Surčinu. Kako se navodilo u medijima uzrok smrti je vešanje, nesrećni čovek se obesio o metalnu konsturkciju u hali. Inače, Mirko je imao svoj jutjub kanal na kojem je predstavljao svoje znanje o automobilima, a po zanimanju je automehaničar.Sa ovim zanatom se susreo još u ranoj mladosti zahvaljujući ocu, a zatim aktivno počeo da se bavi sa 16 godina. Imao je svoj servis na Novom Beogradu, koji je otvorio sa 27 godina, jer je nakon završenog fakulteta ipak odlučio da se vrati mehanici. Mnoge poznate liččnosti iz sveta zabave  sporta poznavale su Mirke i uputile mu poslednji oproštaj na društvenim mrežama. Mirko je bio veren sa Marijanom, sa kojom je trebalo da se oženi u septembru mesecu, ali su tragične okolnosti sprečile da do toga dođe.  Zašto je digao ruku na sebe nije poznato. 

Foto: Printscreen YouTube/Mirko Rasic

Autor: M.K.