AKTUELNO

Pokojna muzička legenda bila je njihova inspiracija!

Tina Tarner, slavna pevačica i jedan od najboljih scenskih izvođača na svetu, preminula je u 83. godini u Cirihu. Tokom svoje duge i uspešne karijere često je govorila da su je "bistra glava i bistre misli" dovele do uspeha. A njen muzički uticaj osetio se i na naše folkere.

- Možda je prošlo 13 godina od debatovanja u kabinetu moje mentorke za diplomski rad na Filozofskom fakultetu, ali se sećam kao da je juče bilo kada smo se dotakli poglavlja o jugoslovenskim neofolk zvezdama i njene reakcije na komparaciju diskursa karijere i estetike Tine Tarner i Vesne Zmijanac. Svakako živopisna diplomska tema sa naslovom "Od nefolka do modernog pop zvuka - Život Srba u ritmu turbo-folka" bila je plodonosna za dikusiju, ali moja profesorka nikako nije htela da prihvati da je estetika jedne domaće folk zvezde bila inspirisana jednom od najvećih ženskih pop-rok ikona osamdesetih i devedesetih - Tina Tarner. Priložene fotografije u finalnom radu i poglavlju pod nazivom "Neofolk - Živote grešila sam i sad se kajem" otklonile su sve sumnje.

Foto: Tanjug AP/Nick Ut

U oktobru i novembru 1969. godine na trećem programu Radio Beograda pokrenuta je tema o "novoj narodnoj muzici". Povod je bio višegodišnji stav Radio Beograda da se potpuno ukine emitovanje sevdalniki jer su tadašnji urednici Dragutin Gostuško i Živojin Zdravković smatrali su da ovaj muzički pravac sadrži orijentalni balast pun lažne ornamentike što je strano našoj narodnoj pesmi.I dok je na snazi bila zabrana istočnjačkog zvuk sa fokusom na zapad, sredinom osamdesetih numere o livadama i muškarcu koji ostaje do zore u kafani, zamenio je svojevrsni progresivni folk zvuk koji je predstavljao miks savremene pop muzike i pokušaja domaćih izođača da se okrenu urbanijim temama u tekstovima.

Neofolk, tj. moderni folk zvuk, je bio spoj tradicionalnog i modernog. Pa, smo tako krajem osamdesetih imali narodne pevače koji su se i dalje služili melizmatičnim pevanjem, ali su stilski replicirali imidž i ponašanje najvećih svetskih zvezda.Šou-program Vesne Zmijanac pod nazivom “Istina” pratio je istoimeni album (1988. god) koji počinje kao skup odlomaka pesama kojom se Zmijanac predstavljala u novokomponovonoj eri.

Foto: Printscreen YouTube

Nakon najave i skeča, u kojem navodno novokomonovani kompozitori pokušavaju da prodaju “hit” Vesni Zmijanac, a ona ih nezadovoljno odbija, počinje nova neofolk era za Vesnu Zmijanac, sa pop-folk odnosno neofolk muzičkim pravcem, velelepnom scenom, najrazličitijim scenskim kostimima, predstavljajući razna “lica” i mogućnost vizuelne transformacije Vesne Zmijanac, sa generalno dominatnom estetikom glam-roka.Glam-rok estetika je direktno repliciranje stila Tine Tarner.Kada se uporedi stil Zmijanac i Tarner potpuno je jasno odakle su ideje potekle.

Pevačica Neda Ukraden takođe je bila fascinirana likom i delom legendarne Tine Tarner. Putem Instagrama se oprostila od Tine uz sledeću poruku:

- Otišla je moja inspiracija. Moj idol. Najveća diva, snaga, glas! Počivaj u miru, draga Tina. You are simply the best! - napisala je Neda na društvenoj mreži.

Autor: M.K.