AKTUELNO

Istorija jedne pesme!

Bogatu muzičku karijeru Nede Ukraden obeležili su veliki hitovi poput Oči tvoje govore, Šaj, šaj, Vrati se s kišom, Gde god bio, Da se nađemo na pola puta i mnogi drugi.

Ipak, 'Zora je' pesma koju bi mnogi izdvojili kao njenu ličnu kartu i najpopularniju.

Foto: TV Pink Printscreen

Pesma se danas smatra evergrinom, a priča kako je nastala oduvek je intrigirala javnost.

Muziku za ovu pesmu napisao je Đorđe Novković, davne 1985.godine.

Pesma je mešavina muzičkih motiva predela Zagore i anglosaksonskog folklora, a u vreme kad je nastala našla se na meti kritičara koji su je predstavili kao čisti turbofolk. Đorđe Novković hteo je pesmu nazvati "Milan labud", ali Neda se upravo tada rastavila od supruga Milana, pa se žestoko suprotstavila tom predlogu.

U saradnji sa Nenadom Ninčevićem, Đorđe i Neda doradili su tekst te su se, prema Nedinom instinktu, odlučili da u pesmi upotrebe najsvježiji dio dana - zoru, a izbace pomalo čudnog "Milana labuda".

Foto: TV Pink Printscreen

Zanimljivo je da je u pisanju teksta učestvovala  Marina Tucaković, koja je zahvaljujući jednom, i jedinom, napisanom stihu "Suza je iz oka kanula", dobila preko 100 000 eura što govori o uspešnosti ove pesme.

"Zora je" danas je najizvođenija pesma diskografske kuće Jugoton, prevedena je na 13 svetskih jezika, a album "Hoću tebe" na kojoj je pesma objavljena prodat je u preko 500.000 primeraka.

Foto: TV Pink Printscreen

Neda je spot za ovu pesmu snimila tek 2008.godine, a trenutno broji 33 miliona pregleda na jutjubu.

Autor: Pink.rs