AKTUELNO

Ni jedna proteza ne može da zameni ekstremitetrekao je za Novo jutro TV PINK, ortopedski hirurg, prof. dr Marko Bumbaširević.

Doktor Bumbarišević je operisao novinarku TV PINK Deu Đurđević 2019. godine, kada je potpuno amputiranu ruku uspeo da joj povrati.

Doktor je podsetio da ljudi često ne shvataju da je kod Dee ruka bila potpuno amputirana, isčupana i spaljena. Dodaje da jedan nerv nije ni postojao, a ostali su bili skraćeni i počupani.

- U prvom trenutku nije moglo to da se radi, jer je u pitanju bio život pacijenta. Kasnije kada se Dea oporavila, uradili smo rekonstrukciju nerava i došlo je do određenog poboljšanja - rekao je Bumbaširević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, ni jedna proteza ne može da zameni ekstremitet.

Dea je istakla da je neverovatan osećaj da može svojom voljom da pomeri ruku i da pomera predmete.

- Taj osećaj da možeš da koristiš svoju ruku, to je nešto posebno - rekla je Dea.

- Govorili su mi da od ruke neće biti ništa, ali mnogo znači postojanje ruke u svakom pogledu, jer ni jedna proteza ne može da zanemi taj osećaj - rekao je Bumbaširević.

Bumbaširević je rekao da po svaku cenu treba spasiti gornji ekstremitet.

- Mogućnost rekonstrukcije ne zastareva - rekao je Bumbaširević.

Foto: TV Pink Printscreen

Doktor je, govoreći o najnovijem zahvatu rekao da su se nervi donekle oporavili i da određeni mišići finkcionišu, i sada su omogućili "štelovanje" ruke, da se dotera i da oni koji funkcionišu i imaju snagu da se prebace na one koji manje funkcionišu.

- Biće mnogo bolje nego što je bilo - rekao je doktor.

Doktor je rekao da je mikrohirurgija segment hirurgije koji je sofisticiran i koji se ne primenjuje samo u ortopedskoj hirurgiji.

- Moj učitelj je bio doktor Milan Stevanović, koji sada živi u Americi i on je doveo mikrohirurgiju u Srbiju, a ja sam nastavio da vodim to odeljenje - rekao je Bumbaširević.

On je rekao da je težina mikrohirurgije u tome što je sve jako sitno, kao da treba da osam puta treba da udenete konac u iglu u teškim uslovima, radi se sa najsitnijim delovima.

Komentarišući tragediju u Turskoj, rekao je da Turska ima dobru mikrohirurgiju.

Autor: