AKTUELNO

Kada je rak pankeasa u pitanju simptomi ponekad mogu da izostanu, a nekada se ne prepoznaju na vreme.

Pre godinu dana od posledica raka pankreasa preminula je legenda narodne muzike Merima Njegomir

Nedavno se održala manifestacija u čast lika i dela umetnice, te su se pojavile mnogobrojne poznate ličnosti.

Foto: TV Pink Printscreen

Na manifestaciji se pojavio veliki broj ljubitelja dobre muzike, a tu su bili i staknuti glumci, koji su bili veliki prijatelji i poštovaoci rada Merime Njegomir. Svoj govor u čast ove velike umetnice održala je i njena ćerka Milica Njegomir. Merima je preminula u novembru prošle godine u 69. godini života nakon borbe sa rakom pankerasa. Od ove bolesti takođe, preminuli su i Marinko Rokvić i Marinko Madžgalj. 

Foto: Pink.rs, E-Stock

Ova vrlo ozbiljna bolest može da se razvija mesecima. Ukoliko se njegovi simptomi ne identifikuju na vreme, može doći do toga da se neprimetno uvećava i da stvori velike probleme pre nego što se i uspostavi dijagnoza. Neki od karakterističnih simptoma su: svrab kože, bolovi, urin je tamne boje, svetla stolica, povraćanje, gubitak telesne mase, preobojenost kože i sluzokože.

Foto: E-Stock, Pink.rs

Ipak, ponekad na početku bolest ne ispolji gotovo nikakve simptome, pa se tada teže i dijagnostifikuje. Tumor može proširiti i na druge organe i tako daje metastaze. U zavisnosti od toga kada se uspostavi dijagnoza i od toga gde se tumor razvija, lakše ga je lečiti i šanse za oporavak su veće ukoliko se on nađe u glavi pankreasa. Ako se karcinom nađe u telu ili repu pankreasa situacija je dosta otežavajuća za oporavak.

Autor: Pink.rs