AKTUELNO

Do dana današnjeg to pitanje nije rešeno.

Danas se navršava deset godina otkad slavni makedonski pevač Toše Proeski nije među nama. "Pevač anđeoskog glasa" kako su ga mnogi zvali, poginuo je 16. oktobra 2007. u saobraćajnoj nesreći na auto-putu u Hrvatskoj.

Foto: Printscreen

U ranu zoru 16. oktobra 2007. godine, Toše je poginuo u saobraćajnoj nesreći na auto-putu A3 Zagreb - Lipovac, kod Nove Gradiške. Njegov prijatelj i vozač Georgij Georgijevski izgubio je kontrolu nad automobilom i udario u teretni kamion. Toše je izgubio život na mestu nezgode, njegova menadžerka Ljiljana Petrović zadobila je lakše telesne povrede, a vozač teže telesne povrede. U trenutku nesreće Toše i Ljiljana su spavali, a za volanom je zaspao i Georgij.

Njegova smrt šokirala je region s obzirom na to da je bio jedan od pevača koji je na scenu došao i na njoj opstao isključivo zahvaljujući svom glasu. Bez skandala i kontroverznog ponašanja Toše se izborio za svoje mesto na zvezdanom nebu i dosegao status jedne od najpopularnijih zvezda na Balkanu. Volele su ga i kolege i oni koji ga možda nikada nisu upoznali, ali su ga voleli zahvaljujući muzici koju je pravio.

Foto: YouTube screenshot

Za sobom je ostavio velike hitove, a mnogi i dalje teško prihvataju činjenicu da ga više nema. Međutim, ni deceniju posle smrti ovaj pevač nema nadgrobnu ploču na svom grobu.

Makedonska vlast je još pre deset godina donela odluku o izgradnji memorijalnog spomenika za pevača. Međutim, do dana današnjeg to pitanje nije rešeno.

Foto: YouTube screenshot

Podsetimo, Toše je rođen 1981. godine, a karijeru je zvanično započeo 2004. godine. Uspesi su nastavili da se ređaju. Pesme, albumi, popularnosti i učešće na pesmi Evrovizije, saradnja sa mnogim imenima iz sveta muzike. Sve je, nažalost, prerano stalo na današnji dan 2007. Od tada Tošeta više nema. Poznati muzičar je imao i jednu veliku neostvarenu želju- da završi fakultet. Ostala su mu dva ispita koje je hteo da ih privede kraju 2008. godine, ali ga je smrt preduhitrila.

Autor: Pink.rs

#Grob

#Smrt

#Spomenik

#Toše Proeski

#pevač

'