AKTUELNO

Supruga Kornelija Kovača bila je njegova najveća podrška.

Proslavljeni kompozitor Kornelije Kovač preminuo je danas u 81. godini života.

Kako saznajemo, muzičar je bio pozitivan na koronavirus i bio je smešten u kovid bolnici u Batajnici.

Kornelije Kovač bio je srpski kompozitor, pijanista, aranžer. Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju "Pusti trotoari" Kovač komponuje već sa četrnaest godina - 1956. godine.

Nakon što je bio u mnogim bosanskim orkestrima, pridružio se sarajevskom najpopularnijem rok bendu, Indeksima. Sa njima je bio na dvomesečnoj turneji u Rusiji. Kornelije Bata Kovač postaje član Indeksa 1966. godine.


Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gde je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije.

Kornelije Kovač je pisao muziku za pozorište, filmove i televiziju.

Osim za pozorište, filmove i televiziju, Kornelije Kovač je napisao i neke od najvećih hitova domaćih muzičkih zvezda poput Zdravka Čolića (April u Beogradu, Živiš u oblacima, Zvao sam je Emili, Jedna zima sa Kristinom, Jedina, Mađarica), Generacije 5 (Ti samo budi dovoljno daleko), Lepe Brene (Janoš, Sanjam, Sitnije Cile, sitnije), i mnoge, mnoge druge.


Otac je tri ćerke - Aleksandre, Kristrine i Anje i sina kog je dobio u drugom braku posle smrti prve supruge Spomenke.


Spomenka Kovač, majka Aleksandre, Kristine i Anje, preminula je 2006, a od njihovog oca razvela se nekoliko godina ranije.

Kornelije Kovač, koji je ostavio neizbrisiv trag na našoj muzičkoj sceni.

Kompozitor Kornelije Kovač i njegova supruga Snežana Kovač upoznali su se sasvim slučajno na Beogradskom sajmu knjiga, tačno pre 16 godina. Kako piše magazin "Gloria", Snežana je bila zadužena za štand izdavačke kuće i bez konkretnog razloga jako je želela da sretne čuvenog kompozitora. Sreća joj se osmehnula i to se dogodilo.

Pošto je njega osvojio njen osmeh, izlazak na običnu jutarnju kafu usledio je nakon mesec dana, a za pomenuti magazin oboje su se prisetili kako se to tačno dogodilo.


‒ Bilo je to drugog dana Sajma knjiga, negde pred kraj radnog vremena. Već malo umorna pomislila sam što bi bilo lepo da se pojavi Kornelije Kovač. Podigla sam glavu i ugledala ga. Uplašila sam se, prvi put u životu, svojih želja. U tom trenutku nikakvih razloga nisam imala da od svih ljudi na planeti pomislim baš na njega. Znala sam ko je on, i to je bilo sve ‒ ispričala je Snežana jednom prilikom u intervjuu za Gloriju.


"Poslednjih godina tražim antikvarna izdanja o velikanima klasične muzike. Ranije sam sakupljao romansirane biografije rokera, ali sad me zanima romantičarsko doba, neverovatne priče poput one kako je Đuzepe Verdi pokušavao da dođe do kolege Riharda Vagnera. Nema šta nije probao, na kraju je skupio hrabrost i pokucao mu na vrata kuće u Veneciji. Ubeđivao je slugu da ga pusti unutra, ovaj je odmahivao glavom, a kad je očajni Verdi zakukao da samo želi da ga vidi na tren, lakej mu je odgovorio: “Žao mi je, gospodine, Vagner je preminuo ovog jutra”. Elem, razgledao sam sve štandove, a onda mi je pažnju privukao Snežanin osmeh, topao, iskren, drugačiji. Prilazeći, razmišljao sam šta da je pitam i zatražio sam nešto od Hermana Hesea, mog omiljenog pisca, iako sam video da je na štandu sve stručna literatura".

Ona je tada odgovorila da nema traženu knjigu, ali je za svaki slučaj htela još jednom da proveri, međutim, nije je našla. Kornelije je tada priznao da je knjiga bila samo izgovor kako bi prolongirao razgovor sa njom, ali je i tome došao kraj, jer je hteo posle Sajma da ide na kafu.


"Gledajući kako odlazi, opet ne znam zbog čega, poželela sam da se vrati. Došao je pola sata kasnije, totalno zbunjen, i pozvao me na kafu. Potpuno zatečena, promucala sam da ne mogu da ostavim štand. U stvari, trebalo mi je vremena da se saberem. Bože moj, o čemu ja da pričam sa jednim Batom Kovačem? Nemam dodirnih tačaka sa muzikom, osim što sam prosečan slušalac", rekla je ona.

Kovač se na kraju treći put vratio kako bi uzeo Snežanin broj telefona i tek nakon mesec dana izašli su na kafu na Adi Ciganliji.

"Posle mesec dana. Izašli smo u jedan lep restoran na Adi Ciganliji. Bio je već novembar, jezivo hladan".

Gospođa Kovač postala je 22. marta 2014. godine.

‒ Tog dana su bili „Mladenci“, ali mi smo slučajno došli do tog datuma. Bata je i ranije predlagao da pređem kod njega, ali sam ga zamolila da sačekamo da moj sin upiše fakultet i da ćerka završi studije. Bilo mi je važno da se oni osamostale, da postanu zreli ljudi.

Činu venčanja prisustvovale su Batine kćerke i njegov brat Mihajlo sa porodicom, moja deca, Batini kumovi sa prvog venčanja, kao i moja kuma sa kćerkom, naši kumovi ‒ otkrila je Snežana Kovač, koju svi, pa i ćerke njenog supruga zovu Sneška, što na najbolji način govori o tome koliko su bliski.

Autor: