AKTUELNO

Ljubav ga je uništila!

Toma Zdravković, jedan je naših najvećih pevača narodne muzike, ženio četiri puta. Prvo za zgodnu crnku Olgicu, koju je upoznao u zrenjaninskom hotelu "Vojvodina". Njihova ćerka Žaklina rođena je 22. novembra 1963. godine, na dan kada je ubijen predsednik Džon Kenedi, po čijoj supruzi je i dobila ime, pisali su domaći mediji.

Međutim, njegov prvi brak nije dugo potrajao jer su se posle nekoliko meseci razveli u Osijeku.

Foto: Printscreen YouTube/Toma Zdravković

U međuvremenu, Zdravkovićeva kafanska karijera nastavila se angažmanom u niškom hotelu Park, odakle je prešao u beogradski Gradski podrum, gde je tri godine pevao svake večeri. Nepopravljivo sentimentalan, Toma je inspiraciju za pesme crpeo iz ličnih iskustava, a izdavačka kuća Diskos ponudila mu je 1963. godine da snimi prvu ploču, bez ikakve reklame.

U Gradskom podrumu upoznao je Milicu Božić s kojom se posle nekoliko meseci venčao. Milica je sa Tomom bila u braku oko dve godine, a ostavila ga je zbog njegovog načina života, budući da je imao poroke poput kocke i alkohola. Milica se nakon toga ponovo udala i dobila je dve ćerke.

Foto: TV Pink Printscreen

Toma je, inače, mnogo voleo svoju treću suprugu Nadu koju je upoznao na letovanju 1972. u Budvi. Odmah su se venčali, na Ostrvu cveća, uz pesme Usnije Redžepove i Anđelke Govedarević. Ali, i ovaj brak je vrlo kratko trajao, a krah ljubavne veze bacio je Zdravkovića u očaj. Nastavio je da se opija, iako mu je zdravlje bilo ozbiljno narušeno.

Inače, Nada je jedina njegova supruga kojoj je napisao pesmu "Nado, Nado".

Ništa nije izmišljao, sve što je opevao stvarno mu se i dešavalo. Život je pisao pesme, a Toma ih je samo zapisivao. Zato su i danas veliki hitovi. Nema čoveka koji se u nekom trenutku svog žvota ne pronađe u Tominim pesmama. Bio je izuzetno emotivan i teško je podnosio ljubavne rastanke. Sećam se, kada se razveo od treće žene, Nade, deset dana bio je van sebe. Mnogo je suza proliveno dok nije nastala pesma “Nado, Nado”. Eto, takav je bio moj Toma - ispričao je njegov brat Novica Zdravković koji je takođe preminuo.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Posle razvoda se razboleo. Kada su se rastali, nije izlazio iz kuće 10 dana i stalno je pio. Posle toga je otišao u Nemačku i nije dolazio pet godina. Nada je bila izuzetno lepa i jedina Tomina supruga kojoj je posvetio pesmu - ispričao je jednom prilikom Novica.

Toma je nakon te nesrećne ljubavi otišao prvo u Kanadu, a potom i za Ameriku gde je sreo četvrtu suprugu Gordanu sa kojom je i ostao do smrti.

Jednom prilikom, Toma je sam izjavio da ga je ljubav uvek pokretala, pogotovo ona nesrećna. Neprekidno je tražio srodnu dušu koja će da razume njegova tanana osećanja.

Foto: Printscreen YouTube/Toma Zdravković

Kada su mu lekari saopštili da više ne sme da peva, za njega je to značilo kraj života.

Ne mogu više da pevam, šta će mi život? - posvedočio je Tomin brat Novica, takođe pevač.

Toma je bio veliki boem i znao je da potroši sve pare koje ima. U jednom trenutku bio je neverovatno bogat, a u drugom nije imao ni za hleb. Sve je potrošio na poroke, a sirotinji je do samog kraja života pomagao. Jer, veliki Toma nikada nije zaboravio kako je to jesti ostatke tuđe hrane koje nađe na ulici ili spavati na klupi u parku i na železničkoj stanici.

Svoj poslednji nastup održao je 10. septembra 1991. u Podgorici, da bi nakon višegodišnjeg godina lečenja i borbe sa karcinomom prostate, preminuo na VMA, 30. septembra 1991. godine.

Foto: Wikipedia.org/Zoupan

Autor: P.R.