AKTUELNO

Mira Stupica preživela je brojne tragedije kroz svoj život!

Glumica Mira Stupica ostavila je veliki trag u domaćoj kinematografiji, a njen život bio je veoma težak. Naime, rođena je 1923. godine kao najstarije dete Radomira Todorovića i Danice. Imala je dva brata koja su još kao deca preminuli, dok je treći brat, čuveni glumac Bora Todorović. Rođena je u Gnjilanu, gde su joj roditelji radili kao profesori u Gimnaziji, a odrastala je u siromaštvu.

Foto: Tanjug

Otac joj je preminuo kada je imala deset godina, kada su se preselili u Gornji Milanovac, da bi život nastavili kasnije Aranđelovcu. Poslušala je porodicu i upisala Trgovačku akademiju u Beogradu, a kako je nije interesovala, bežala je iz škole kako bi otišla u pozorište.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Njen brat Bora Todorović i ona proveli su okupaciju Beograda tokom Drugog svetskog rata u Beogradu, a tokom ratnih godina su se snalazili kako su umeli.

Mamu su otpustili. Kuća je bila rastresena od bombardovanja, kroz rupe ulazili su hladnoća i sneg. Nema hrane, nema drva. Uveče kad ležemo, mi oblačimo kapute, čarape, pa čak i rukavice. Bora traži da onako u mraku igramo slovo na slovo, i to samo o hrani. Sklepao je neku dasku sa točkićima i uputio se na Železničku stanicu da bude nosač i da nas svojim radom hrani – prisećala se Mira u svojim memoarima.

Autor: Pink.rs