AKTUELNO

Ovo niste znali o njemu!

Glumac Ljubomir Ljuba Bandović važi za jednog od najtelentovanijih glumaca sa ovih prostora. Izuzetnim glumačkim bravurama i stilom igranja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, kako reditelje, kolege tako i publiku.

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Ovaj talentovani glumac je na prijemnom ispitu slagao da ima dobar sluh.

Imao sam pet godina kad sam počeo ujutru da se budim sa zapušenim levim uhom. Tokom dana bi se stanje nekako normalizovalo - otkrio je ranije Ljubomir, a piše "Glorija" i dodaje:
Spremali smo se da krenemo na more i ocu i majci sam rekao da opet imam problem sa sluhom, a oni su odgovorili da ću na moru plivati i roniti i da će sve biti u redu. Međutim, na moru se situacija nije nimalo popravila, a kad smo se vratili kući, vodili su me kod raznih lekara, prvo u Vranju, onda u Skoplju i na kraju u Beogradu.

Poslednji pokušaj spasavanja sluha na levom uhu bila je poseta čuvenom profesoru Kirilu Haralampijevu na VMA.

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Sećaću se tog imena dok sam živ. Odneli smo mu sve nalaze koji su godinama rađeni, on je ponovo uradio neophodne testove i situaciju mi objasnio na sledeći način: „Znaš sine, kad crkne sijalica, ne možeš da je otvoriš da bi povezao žice unutra, nego moraš da zameniš celu sijalicu. A to je teško izvodljivo“. Naravno, s vremenom sam saznao da je medicina i tehnologija toliko napredovala da postoje načini da se ušni živac, koji mi je oštećen, „popravi“. Odnosno, da se oživi veštačkim putem, što podrazumeva otvaranje lobanje iza uha, da bi se stavio stimulator. Razgovarao sam sa stručnjacima koji su me pitali da li bih to uradio? Rekao sam da ne bih. Ne plašim se toga da mi otvaraju glavu, ali, posle godina provedenih u tišini, bojim se kako ću reagovati ako pročujem na to uvo. Šta ću onda da radim? - pita se tada Bandović.

Autor: A. N.

#Ljubomir Bandović