AKTUELNO

Posebno veče je iza njih.

Folk zvezda Svetlana Ceca Ražnatović već tri i po decenije je na muzičkom tronu. Gotovo da ne postoji koncertni prostor koji do sada nije napunila, a najveća nagrada u karijeri joj je, kako sa ponosom ističe, publika koja je godinama prati u stopu i koja sa njom u glas peva najveće hitove.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema sopstvenom priznanju, ne postoji nastup kog se ne seća, a koncert u malom gradiću Probištip u Makedoniji koji je održala, u subotu 11. juna, pred više od pet hiljada ljudi, ostaće joj duboko urezan. Ne bismo pogrešili i da kažemo da joj je on možda najveća nagrada u dosadašnjoj karijeri.

Naime, Ceca se na bini po prvi put pojavila zajedno sa svojom naslednicom Anastasijom, koju je ujedno, premijerno gledala uživo dok peva. Veliki vatromet kao i ovacije publike samo su doprineli dodatnom naboju emocija koje folk zvezda ni sat vremena nakon nastupa nije mogla da obuzda.

Medijska ekipa ispratila je prvi zajednički koncert Cece i Anastasije i samo sat vremena nakon koncerta folk zvezda podelila je utiske sa nama i otkrila je da joj je zajednički koncert sa Anastasijom najlepši rođendanski poklon.

- Ovaj datum ću zaista pamtiti u svom životu jer mi je jako bitan. Danas smo se ona i ja našle na istoj sceni. To je za majku, za roditelja, ogroman uspeh. Jako sam ponosna na nju i večeras smo imale jedno prelepo veče, i da, za mene je to najlepši poklon.

Foto: TV Pink Printscreen

- Večeras nisam imala tremu zato što se i ona opustila. Ona je, generalno, iz nastupa u nastup sve opuštenija i sve bolja. To je sve razumljivo jer nema pevačkog iskustva kada su nastupi u pitanju. Drugačije je kada staneš, svojim imenom i prezimenom na binu ispred publike, to je odgovornost i tada nastupi pozitivna trema. Ja sam 35 godina na estradi pa je meni lako da sada govorim, ali pretpostavljam da joj nije lako, pogotovo što ima majku koja je već ostvarena. Deci poznatih roditelja je mnogo teže da naprave neki svoj put pogotovo ako uđu u iste vode u kojima su im se roditelji ostvarili i napravili sjajne karijere. Što se tiče Francuske, u kojoj ste bili i vi i ispratili njen profesionalni početak, nije mi bilo svejedno. Mogu ti slobodno reći, ja koja uopšte nisam tremaroš, te večeri sam pevala na Kopaoniku i uopšte nisam razmišljala o svom koncertu. Ja sam profesionalac, toliko dugo sam u poslu i ne bih dozvolila da to moja publika oseti, ali unutar svog tela sam osećala toliku sreću, neki nemir i pomešana osećanja. Kada su mi javili "gotovo je" odahnula sam i rekla "dobro je, da danem dušom".

Da li si sanjala o tome da deliš binu sa svojom ćerkom i da te ona najavljuje?

- Negde i jesam od momenta kada je ona odlučila da se bavi istim poslom. Ja smatram da je ovo najlepši posao i da treba da se bavi njime ako je talentovana kao što jeste, i ako voli kao što voli. Treba da radi ono što voli jer ta energija koju dobijaš od publike, ona je lekovita.

Anastasija, kakva su tvoja osećanja bila večeras? Koliko ti je bilo teško da najaviš majku i kakav je osećaj deliti scenu sa najvećom zvezdom?

- Nije mi bilo teško da je najavim, jer, ako je nekog lako najaviti to je onda ona. Rekla sam "žena, majka, kraljica. Srpska majka". Ponele su me emocije, ne zato što mi je Ceca majka, ona je to pokazala sa svime što je postigla, ništa ja tu nisam slagala. Pričajući iz ugla pevačice, meni je bila ogromna čast što delim binu sa našom najvećom zvezdom. Ona dobro zna, nas dve još nismo snimile duet iz prostog razloga što ja još treba da radim na sebi, da imam više pesama i da radim na svojoj karijeri da bih mogla da snimim duet sa takvom zvezdom, iako ona to želi. To će se desiti, samo je pitanje vremena.

Foto: TV Pink Printscreen

Ceco, hoće li do tog dueta doći?

- Ja nemam puno dueta u karijeri, isključivo sam radila sa prijateljima, sa ljudima prema kojima ja gajim privatno emociju mimo našeg posla. Anastasiji sam rekla " dobro Anastasija ja sam ti majka, a ona kaže ne, ja smatram da još uvek nisam dostigla taj nivo da ti i ja snimimo taj duet i ostaću dosledna tome". Ja se nadam da ću je ubediti i da ćemo snimiti što pre. Odbila je duet i otkačila me je na jedan.

Večeras si po prvi put uživo videla Anastasiju na bini. Kakav je osećaj?

- Da, gledala sam je iz auta. Tražila sam od menadžera da krenem ranije, hotel gde smo smeštene je u blizini bine i onda sam došla ranije da je vidim, pa sam je gledala onako sa strane iz auta. Prelep je osećaj.

Da li si strog kritičar?

- Nisam ja neko ko je strog kritičar. Ja ni prema kandidatima u Grandu nisam stroga, sve može da se kaže na jedan lep način i da se svim tim mladim ljudima skrene pažnja da ih ne ubiješ u pojam. Da im ne slomiš tu želju ili da ih na neki način ne iskompleksiraš, da im ne nabijaš tenziju. Samim tim što razgovaraju sa mnom oni su već u tremi, puni su poštovanja, gledaju u mene onako oduševljeno. Sad zamislite da ja kažem "vidi dete, ovo ne valja ovako što radiš, ono ti ne valja", ispašće na kraju da ti to dete potpuno ubiješ u pojam. Bitan je lep pristup i bitno je da ono što smatraš da nije lepo uradio da mu lično pokažeš, da mu otpevaš i da ono za tobom ponovi. Ja i Anastasiju korigujem, ona najviše voli kada sam ja prisutna u studiju zato što oseća neku vrstu sigurnosti, zato što mi veruje. U studiju se zaista trudim da budem profi, da ne budem emotivna i da nemam problem da joj kažem "Taso, ovo nije bilo dobro". Ja uđem u gluvu sobu i kažem joj "probaj ovako, probaj onako, otpevaj mi ovo ovako.." i ona otpeva. Sigurnon neću da joj kažem " vidi, ovo što si otpevala ne valja ništa". Jako je bitan pristup u svemu.

Anastasija uskoro izbacuješ duet sa Mc Stojanom to je tvoj prvi duet.

- Da, prvo izbacujem duet sa njim. Snimila sam tri samostalne pesme plus taj duet. Dakle, u nekom narednom periodu ću izbacivati to što sam snimila. Prvo izlazi taj duet, onda planiram da izbacim svoju samostalnu pesmu. Jednu brzu letnju pesmu.

Foto: TV Pink Printscreen

Ti si se opustila i u studiju, i na nastupima, u životu. A šta je sa mamom, razmišlja li ona o novim pesmama.

- Anastasija samo dođe kući i kaže " e dobila sam nove pesme, hajde da preslušamo". Te pesme koje ona dobija, nisu pesme za mene. Moja publika od mene očekuje potpuno nešto drugo, a ovo što ona dobija od materijala jeste njen fazon i to je za nju. Autori te vrste muzike su mnogo aktivniji, produktivniji. Može i ona da potvrdi, nisam lenja, slušam pesme, komuniciram sa autorima, ali stvarno tražim da me nešto pomeri, da bude novo, da bude drugačije. Stvarno ne želim da presnimavam nešto što sam već uradila, hipotetički rečeno. To sve što sam do sada čula, nije mi nešto novo. Manje više melodije, problem su mi tekstovi jer onu poruku koju sam ja dobijala preko Marine, onakve tekstove i priče, prosto, to ja za sada nisam zaista čula. To mi je veliki problem. Zarad novog albuma da spuštam lične kriterijume, ne pada mi na pamet.

Anastasija je neko ko je na početku karijere ali nema problem da da šansu mladim autorima.

- Tačno, meni je samo važno da se neko trudi i da je vredan i da to što napravi ima kvalitet. Nije mi važno da li je nekad ranije napravio neki hit ranije. Prosto mi je važno da to što ima da mi ponudi je kvalitetno i da me radi. Ja sad i javno govorim, ko god da misli da ima pesmu za mene neka mi slobodno piše na mail. ima kod mene na instagramu, ja sam otvorena za saradnju.

Jesi li se malo opustila na bini, da li ti je sada udobnije i lakše?

- Mnogo. Pričale smo in posle prvog nastupa i tada sam ti rekla da smatram da će vremenom i praksom to sve da ide lakše. Ovo je sada bilo "probijanje leda". Znala sam da kako budem više nastupala, tako ću više da se opuštam. Ta interakcija sa publikom i opuštenost polako je nastupila i smatram da će sve bolje i bolje da ide.

Anastasija niže poslovne uspehe, na ljubavnom planu je sve kako treba a šta mama kaže na natpise da se Anastasija seli u Španiju?

- Svaki dan čitam nešto o nama. O sebi, o deci, njihovim emotivnim životima. Ceca ovo, Anastasija i Veljko ono...Ja bih morala po ceo dan da se bavim medijima i da demantujem. Narode, nemojte baš sve da verujete što pročitate. Njihovi izbori su isključivo njihova privatna stvar, moje jedine želje su da su oni srećni, da su zadovoljni i oni trebaju sa svojim partnerima da žive a ne sa mnom. Ni ja za svoje izbore nisam konsultovala svoje roditelje. Kod mene je to potpuno na zdravim temeljima i smatram da tako i treba. Ja sam njima najveći prijatelj u životu, najveći oslonac. Sa mnom sve dele i uvek znam kada im je najlepše i kada im je teško. Ponosna sam na to da sam postigla takav odnos sa svojom decom da kod nas ne postoje tabu teme. Oni su svesni toga da sam ja njima prvo najbolji prijatelj, ja ću im biti tu kada je dobro i daleko bilo, zlo bez bilo kakvih predrasuda. Kada imaš decu imaš jako veliku potrebu da ih zaštitiš od svega lošeg.

Anastasija koliko ljubav utiče na tvoj posao i koliko ti te emocije koje trenutno imaš daju stimulans?

- Ceo život pričam da smatram da je ljubav ta koja pokreće sve. Kada ste negde emotivno ispunjeni kao što sam ja trenutno, mislim da se to negde oslikava i na spoljašnjost, i na vašu energiju koju emitujete, i generalno na sve sfere života. To sam i mama rekla kada se vratila posle nastupa da sija.

Foto: TV Pink Printscreen

Znači li to da je i Ceca emotivno ispunjena?

- Za razliku od Anastasije, ti i ja smo u godinama kada nas ne pokreću emotivni odnosi, odnosno ljubav između partnera i nas. Mi smo žene koje smo izgradile svoje živote onako kako smo htele i sada uživamo u čarima toga što smo gradile. A na mladima, poput Anastasije je da vole, da se zaljubljuju.

Ceco, sledi tvoj rođendan. Kako ćete ga proslaviti?

- Ja neću slaviti svoj rođendan zato što smo imali dosta slavlja i stvarno ne mogu da slavim više ništa. Imam puno obaveza, imam nastup 15. juna idem za Bugarsku, imam koncert u Varni. Pripremam kandidate, bliži se finale. Čekaju me pune ruke posla. Još i da slavim? Nemam snage.

Sledi letnja koncertna turneja, a da li će biti prostora i za odmor?

- Da radimo celo leto, dva koncerta na Top Hilu u Budvi kojima se radujem, pa Trebinje, biće dosta koncerata. Verovala ti meni ili ne nekako sam skupila dve nedelje da odem na odmor u avgustu. Godinama unazad na uštrb svog zdravlja nisam imala odmor. Na primer večeras, vraćam se sa nastupa, zaledila sam se, bilo je dostahladno, a ona me čeka u apartmanu posle nastupa, onako opuštena, i kaže "mogu ti reći, nije ovo lak posao" (smeh). Ja joj kažem "zakuni se, i ti si to tek večeras shvatila". i ona se smeje.

Autor: M.M.