AKTUELNO

Otvorio dušu!

U novom izdanju emisije ''Premijera - Vikend specijal'' u velikoj životnoj ispovesti sa Nemanjom Vujičićem dušu je otvorio legendarni pevač Mile Kitić.

Pevač je prvi put u javnosti, i to pred milionskim auditorijumom televizije Pink, progovorio o brojnim životnim situacijama o kojima nije pričao u javnosti. Mile je sve otkrio i svoj život servirao na tacni.

Foto: TV Pink Printscreen

Mile ove godine proslavlja jubilarnih 50 godina karijere, a intervju je započet sa Miletovom najskupljom pesmom ''Kraljica Troroara''.

Snimao sam mnogo pesmama i pobeđivao na brojim festivalima, bila je popularna ''Ilidža''. Moj otac Božo nije bio mnogo opasan, odrastao sam u sleu pored Dervente, otac mi je rano otišao za Ameriku, bio sam šesti razred, bio sam peto dete u familiji. Jedan brat je umro od obične prehlade, nas četiri brata i sestra. Bio sam mezimac i zaštićen, nije mi bio strog otac. Kad sam završio srednju školu otišao sam za Sarajevo. Imali smo poštovanje, dobar odnos, otac je bio baš uticajan u to vreme, odbornik sela. Za vreme drugog svetskog rata je bio u ropstvu, otišao je za Nemačku, a pre rata je pohađao te večernje škole, i bio je najškolovaniji u tim selima. Možda mi je nedostajalo samo da kupim neku dobru loptu ili patike, nije bilo novca dovoljno za sve - počeo je Mile.

Foto: TV Pink Printscreen

Nije bilo struje u školi kad se setim, a roditeljski sastanak na kraju godine, mi sastavimo klupe, ja se popnem na klupu i mi njima kao pravimo predstavu, koncert, tako da je to meni bila smernica ka ovome što danas radim. Čak imam i neke snimke, slave su bile, ja sam bio atrakcija na slavama sa par godina... Rano sma se opredelio za muziku - kaže Kitić.

Prisetio se i svojih početaka u muzičkoj karijeri, zajedno sa koleginicom Hankom Paldum.

Kasnije je bilo takmičenje pevača amatera oko Sarajeva, Hanka Paldum, ja, Šerif Konjević, takmičili smo se i ja sam tako počeo po kafanama da pevam. Hanka je bila vrlo uspešna, išla je redovno na korepeticiju, vežbala je po ceo dan. Pevali smo zajedno u jednom hotelu ''Breza'' ona ne spava po celu noć i ujutru sedne na autobus i ode da vežba - kaže Mile Kitić.

Foto: TV Pink Printscreen

1970. godine je upisao tehničku školu, saobraćajni tehničar, otkravnici vozova.

Da nisam muzičar, bio bih profesor fiskulture sigurno. Ali sam po zanimanju otpravnik vozova, bio sam solidan i u fudbalu. U UNISU sam kao junior igrao, bila je jaka liga. Mnogo jake lige su to bile, igrao sma 9 utakmica i 1972. sam počeo da se bavim muzikom, a 6. juna je okruglo pedeset godina kako se bavim muzikom - priznaje Mile.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor: M.M.