AKTUELNO

Jedna osoba osuđena je na uslovnu kaznu zatvora.

Bojan Vasković, frontmen "Leksington" benda, njegova majka i rođena sestra oslobođeni su posle 11 godina suđenja optužbi da su u svom stanu krili haškog begunca Ratka Mladića, dok je penzionisani general Marko Lugonja osuđen na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora sa rokom provere od jedne godine zbog toga što je u septembru 2002. Mladića krio u svom stanu u Beogradu.

Foto: Printscreen Youtube

Sud je utvrdio da je Lugonja, kao što je i sam priznao, na nagovor generala Zdravka Tolimira primio begunca u stan i obezbeđivao mu namirnice i druga sredstva za život, a Mladić se u njegovom stanu zadržao pet-šest dana.

Preostalih devetoro kojima se sudilo, među kojima su pevač Bojan Vasković, njegova majka Ljiljana i sestra Tatjana Vasković Jeremić, oslobođeni su optužbi posle 11 godina, budući da nema dokaza da su skrivali u to vreme najtraženijeg haškog begunca.

Foto: Printscreen Youtube

- Optužbi su oslobođeni Stanko i Predrag Ristić, Borislav Ivanović, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Blagoje Govedarica, Bojan, Ljiljana i Tatjana Vasković jer javni tužilac nije ponudio dovoljno dokaza kojima bi potkrepio svoju optužbu da su pomagali Mladiću u skrivanju - navodi se u odluci koju je doneo Apelacioni sud.

Foto: Printscreen Youtube

Podsetimo, kao glavni organizator grupe jataka koja je pomagala Mladiću od 2002. do 2006. godine označen je oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, koji je preminuo tokom postupka. On je, inače, bio rođak pevača "Leksington" benda.

Pink.rs

#Bojan Vasković

#Lexington bend

#Ratko Mladić

#pevač

'