AKTUELNO

Srpski političar, počasni predsednik SPS i narodni poslanik Milutin Mrkonjić preminuo je danas u Beogradu u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", a kako se ranije pisalo u medijima, Mrka je iz bolesničke postelje zakleo Anu Bekutu da ako on umre neće prestati da peva.

U porodičnom domu Milutina Mrkonjića izložen je deo njegovih trofeja i nagrada koje je dobio tokom duge i bogarte karijere.

Ana Bekuta se oglasila za Pink.rs, prvi put nakon smrti partnera, a reči kidaju dušu:

- Otišao je moj Milutin. Molim vas sve da me shvatite u ovom bolu da neću da se oglašavam - poručila je Bekuta kratko i jasno za Pink.rs.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Pink.rs

KO JE BIO MILUTIN MRKONJIĆ?

Milutin Mrkonjić rođen je u Beograd, 23. maja 1942. godine. Bio je srpski političar, počasni predsednik Socijalističke partije Srbije, narodni poslanik, bivši ministar infrastrukture i bivši ministar saobraćaja Republike Srbije.

Foto: Privatna arhiva

Diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Po završetku fakulteta radio je u Birou za studije i projektovanje železnica, a od 1974. godine bio je rukovodilac Sektora za projektovanje. 1977. zaposlio se u Centru za istraživanje i projektovanje, a njegovim spajanjem sa Saobraćajnim institutom postaje njegov direktor.

Foto: Privatna arhiva

Bio je rukovodilac obnove Srbije ispred Vlade Srbije posle NATO bombardovanja 1999. godine. Bio je potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije od 8. maja 2007. godine. Nakon što je tadašnji predsednik Skupštine Tomislav Nikolić podneo ostavku, Mrkonjić je preuzeo predsedavanje sednicama Skupštine kao najstariji od potpredsednik. Na izborima za predsednika Srbije, januara 2008. godine, bio je kandidat SPS-a i osvojio je oko 6% glasova. U Vladi koja je formirana nakon izbora u maju 2012. godine, Milutin Mrkonjić je obavljao funkciju ministra saobraćaja do rekonstrukcije koja je završena 2. septembra 2013. godine.