AKTUELNO

Legendarni pevač narodne muzike Marinko Rokvić preminuo je iznenada u 68. Godini života, u subotu, 6. novembra, nakon duge i teške bolesti.

Foto: Pink.rs/ E-STOCK/MILOŠ RAFAILOVIĆ/P. Radosavljević

Komemoracija pevaču Marinku Rokvić održana je, a potom su se svi uputili ka Novom bežanijskom groblju gde će pevač biti sahranjen.

Pevačeva porodica svesna je koliko je Marinko bio voljen i poštovan u narodu, te su doneli odluku da se sahrana ne održi samo u krugu porodice, već će ga na večni počinak zajedno ispratiti svi koji žele.

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Pored neutešne porodice, legendarnog pevača je došao da isprati veliki borj poznanika, prijatelja i kolega sa estrade, među kojima su Ana Bekuta, Bekoi Bekić, Snežana Đurišić, Lepa Lukić, Aca Ilić, Ćana, Biljana Jevtić i mnogi drugi.

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Na sahrani upravo pičinje opelo legendarnom muzičaru, a neutešna porodica i prijatelji ne mogu da sakriju tugu sa lica.

Sin Nikola Rokvić je vidno slomljen zanemeo od tuge i gledao u nebo, dom se supruga Slavica držala za grudi.

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Foto: Pink.rs

Podsetimo, supruga Slavica uz Rokvića je bila do samog kraja. Prema pisanju medija, ona je negovala Marinka u njihovom porodičnom domu na Košutnjaku, gde je on i umro u subotu. Nije hteo da ga vode u bolnicu. Svestan da je teško oboleo i da mu se bliži kraj, izrazio je želju da umre kod kuće, što su njegovi najbliži ispoštovali. Slavica je sa suprugom bila neprestano sve dok nije izdahnuo, a s obzirom da je ona po struci zdravstveni radnik, Marinko je imao najbolju negu u najtežim momentima

Marinko je rođen 27. januara 1954. godine u Bosanskom Petrovcu. Roditelji su mu bili strogi, a porodica je teško živela jer su se samo bavili poljoprivredom. Marinko i njegov brat su od malih nogu pokazivali interesovanje za muziku pa su učestvovali na većini školskih priredbi. Marinko je voleo da peva i da svira pesme na harmonici, a bratu su bolje išla kola. Obojica su samouki, a svađali su se jedino oko harmonike jer su imali samo jednu. Pored muzike, Marinko je voleo i da trenira fudbal

Foto: Pink.rs

Sestra od strica je uočila njegov talenat pa ga je povela sa sobom u Beograd. Otišli su u muzičku školu "Stanković", ali pošto je sve bilo popunjeno, mogao je da se upiše samo na odsek za klarinet. Ipak se odlučio za Elektrotehničku školu "Nikola Tesla" i učlanio se u KUD "Nikola Tesla" u kome je pevao. Tada se prvi put zaljubio u devojčicu sa kojom je išao na probe. Nakon završetka srednje škole, batalio je elektrotehniku i započeo muzičku karijeru. Pevao je uglavnom narodne pesme, ali na elitnijim mestima su zahtevali romanse i starogradsku muziku pa je i to naučio. Marinkov brat nije nastavio da svira, ali mu se pridružio u Beogradu i živeli su kao podstanari.

Upisao je fakultet FON i završio je jednu godinu jer nije mogao da uskladi nastupe sa predavanjima. Oduvek je voleo da se lepo oblači i bio je pravi srcolomac. Imao je sve više angažmana, a nakon dve godine pevanja, dobio je ponudu da snimi prvi singl. Na televiziji se pojavio posle pet godina bavljenja ovim poslom.

Autor: M.M.