AKTUELNO

Do sada je odigrala preko 300 uloga, a najviše je ostala upamćena po tome što je bila žena iz naroda.

Mira Banjac danas puni 92. godine. Glumica će rođendan zbog korone proslaviti u krugu prijatelja u Novom Sadu. Čestitke od kolega već joj stižu preko društvenih mreža. Mira je slavu stekla veoma mlada i do sada je odigrala preko 300 uloga, a najviše je ostala upamćena po tome što je bila žena iz naroda.

Glumom se bavi već 70 godina i pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u prestonici Vojvodine. Posle stotinu uloga u pozorištu, 30 na filmu i 20 u TV serijama, nakon što je obišla bukvalno ceo svet - zna se da ničeg ne bi bilo bez Srema.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Mira je sa 24 godine postala majka kada je sa Andrejem Jovanovićem dobila sina Branu. Od supruga se razvela kada je njihov sin imao samo pet godina, a unuk joj je doneo najveću sreću. Mira ne krije ni da je čak u jednom periodu svog života, kada je bila na rubu egzistencije, htela da izvrši samoubistvo skokom sa vrha prestoničkog hotela.

Kako je jednom prilikom otkrila, tajna njene dugovečnosti, uprkos teškom životu, zapravo je u radu.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

- Samo rad. Kad ne budem radila, ja ću da uginem kao biljka koju nisu zalivali. Ako i jesam bolesna kod kuće, kad odem negde na snimanje, ne fali mi ništa. U tome nalazim eliksir, neku svoju snagu. Posao za mene nije kuluk, već terapija. Više molim boga da što duže radim nego da što duže živim.Drugo, spoznala sam da čovek ne sme odmah, kad ga nešto malo zaboli, da trči kod lekara u bolnicu. Morate se pomiriti sa svojim godinama, morate spoznati svoje telo. Moramo znati da bismo mu mogli pomoći. Treba naučiti kako da pomogneš sam sebi da bi mogao da pomogneš i drugima.

Iako je Mira Banjac karijeru u pozorištu počela 15 godina ranije, filmska i televizijska glumica postala je tek sredinom šezdesetih godina 20. veka, kada je 1964. godine dobila ulogu u TV filmu Boj na Kosovu, rame uz rame sa Mijom Aleksićem, Oliverom Marković i Darom Čalenić. Soja Jovanović joj je krajem decenije poverila dve uloge - glavnu u filmu "Pusti snovi" i ulogu Perse Micić u popularnoj komediji "Silom otac", sa Miodragom Petrovićem Čkaljom. Prva najznačajnija uloga u dotadašnjoj karijeri desila joj se 1976. godine, i to sporedna. Pojavila se kao Spasenija Pašanović u klasiku "Čuvar plaže u zimskom periodu". Ovaj film Gorana Paskaljevića, rađen prema scenariju Gordana Mihića, proglašen je za srpsko kulturno dobro od velikog značaja. Iako su joj partneri često bili Zoran Radmilović, Bata Živojinović, Mija Aleksić, Čkalja i mnogi drugi, 1984. godine dva puta igrala je suprugu Danilu Bati Stojkoviću, u filmovima "Varljivo leto '68" i "Balkanski špijun", koji se najčešće i repriziraju na televiziji.

Autor: M.K.