AKTUELNO

Neizmerena tuga!

Marina Tucaković izgubila je bitku posle teške bolesti u 67. godini. Ona je, kao najpoznatiji srpski tekstopisac poslednje dane provela je u KBC Dragiša Mišović, gde je prebačena pošto joj je u utorak, 14. septembra, pozlilo, kad je stavljena na respirator, a bila je pozitivna na korona virus.

Foto: Twitter.com/Marina Tucaković

Marinu smatraju je najplodnijim tekstopiscem na našim prostorima, a iza nje su ostali brojni hitovi koje je stvarala nekoliko decenija, od osamdesetih godina prošlog veka.

Jedan od takvih umetnika sa kojima je sarađivala je i Aleksandra Slađana Milošević, koja se od Marine oprostila na društvenim mrežama uz emotivnu poruku.

Otišla je na "Čudno putovanje", moja najbolja drugarica Marina Tucaković, iz 1970-tih godina, ujedno i visoko nadarena pesnikinja, sa kojom sam od prvog dana stvarala hitove kakve su pesme: Au au (1977.g), Simpatija, Sek*i dama, Moja čudna putovanja, Očigledno nije mi svejedno, Moj brat po pesmi, Kontroliši se, Čuvaj me, i koautorsko Fantastično putovanje... Uobičajeni pozdrav za prelazak u drugi svet, počinje sa "neka počiva u miru". I neka Marina počiva u miru, ali pomalo drukčijem, samo njenom, uz svojstvenu visoku energiju, želju za životom, dečju igru i večno traganje za suštinom. Marina i ja smo istovremeno postigle popularnost, mojom prvom autorskom pesmom "Au, au", kojoj je Marina dala svoj zavrsni dodir hita. Imala je dar da razotkrije suštinu naših duša i da reč drugome prenese. Nastavile smo sa pesmama koje smo pisale – priča Slađana.

Foto: Instagram.com/a.sladjanamilosevic

Miloševićeva dalje nastavlja i otkriva detalje njihove saradnje, ali i sa Oliverom Mandićem, s kojim je Marina takođe radila.

Jedna, drugu smo dobro poznavale i znale šta će biti dobra poruka, dobra novina... Posle uspeha 3. hita, "Se*si dame", Marina je želela da nastavimo provokativnim naslovima pesama i za mene napisala tekst "Ljuljaj me nežno". Olivera Mandića nagovorila je da piše hit. Međutim, htela sam da izađem iz šablona poželjne, sek*i devojke i umesto te pesme, počela sam da snimam prvi "new wave" u Jugoslaviji, pesmu "Amsterdam". Istina je, da je "Ljuljaj me nežno" bio odličan nastavak "Se*si dame". Zato sam nagovorila Olivera da započne pevačku karijeru i da pesmu sam otpeva. Zamolila sam mog prijatelja, slikara Kostu Bunuševca da napravi kostime i naterala Olivera da prihvati transdžender imidž... Tako je bilo. Marina je već želela da radi i sa drugim sek*i damama. Četiri godine posle "Au, au", oko 1981. godine htela je da pruži šansu grupi "Zana" i sve učinila za njihovu karijeru... Nastavak Marininog rada nastavlja se par decenija kasnije kada počinje saradnju sa folk pevačicama, poput Cece Ražnatović, i mnogim drugima.

Foto: Pink.rs

Autor: P.R.

#Marina Tucaković